Vrijedna nagrada Pomorskom muzeju

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. svibnja 2015. - 11:20
Autor: 

Povodom manifestacije „Noć muzeja" i Međunarodnog dana muzeja, Pomorski muzej Crne Gore Kotor organizirao je    izložbu „Magija igle i niti",  koja je sinoć otvorena u palači Grgurina.

Na početku večeri nazočnima se obratila direktorica Pomorskog muzeja Kotor mr. Mileva Pejaković Vujošević: „Važni događaji i datumi su trag i znak sadašnjeg i prošlog vremena koje treba obilježiti i otrgnuti od zaborava. Pomorski muzej Crne Gore već godinama obilježava manifestaciju „Noć muzeja“ 16. maja, koju je na europskom nivou iniciralo Ministarstvo kulture Francuske 2005., kao i 18. maja Međunarodni dan muzeja, ustaljen od strane ICOM – a šezdesetih godina prošlog vijeka. Samim tim naš Muzej je večeras dio velike evropske  porodice, jer danas su čuvari minulih vremena koji se čitaju kroz muzejske eksponate, sve ljudske civilizacije, istovremeno slave trijumf ljudskog pamćenja nad zaboravom. Čini mi zadovoljstvo da sa vama večeras podijelimo upravo danas pristiglu vijest da je naš i vaš Pomorski muzej dobio specijalnu nagradu za svoj rad od strane Internacionalne fondacije Forum slavenskih kultura, nagradu „Živa“ za 2015., koja je dodijeljena u San Petersburgu. Ovo je samo jedno u nizu značajnih priznanja, ne samo za Muzej, već i za Kotor i Crnu Goru“.

U ime Polimskog muzeja Berane Violeta  Folić je pozdravila posjetitelje te izrazila izuzetno zadovoljstvo suradnjom, premda  je ovo  prvi kulturni događaj u suradnji s Pomorskim muzejom Kotor, te istaknula da se ovom izložbom prezentira samo dio bogate kulturne riznice koja se odnosi na odjevne predmete.

Marija Čatović, koja je otvorila izložbu  čestitala je  na nagradi Muzeju izrazivši izuzetno zadovoljstvo postignutim uspjehom: „Ovom izložbom želi se pokazati da kultura ima svoj putokaz, da je ona magično polje u kojem su muzeji ti koji stvaraju i grade mostove prijateljstva, približavaju ljude i gradove čineći naš život ljepšim i duhovno bogatijim“.

Brojni odjevni predmeti, koji su stoljećima prkosili vremenu očuvani su i svjedoče o kulturnom bogatstvu Boke.

Organizatori izložbe bili  su: Polimski muzej Berane, Narodni muzej Crne Gore i Pomorski muzej Crne Gore-Kotor. Medijatorica večeri bila je Dolores Fabijan, a u glazbenom dijelu večeri nastupio je sastav „Škuribanda“.