Vuksanović - branimo dignitet hrvatskoga naroda

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. svibnja 2021. - 8:31

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović dao je intervju za Dnevne novine Dan u kojem je govorio o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, popisu stanovništva i drugim temama. Sve što je kazao, novinarki Ivoni Drobnjka, možete pročitati na našem portalu.

1. Kako ocjenjujete položaj hrvatske zajednice nakon smjene vlasti?

Nacionalne manjine, zbog iskustva devedesetih, s posebnom pozornošću prate i senzibilitetom doživljavaju sve ono što evocira na netrpeljivost. Bilo je, od prošlih izbora, događaja koji su unijeli nemir, ne samo među nama, već i među svim dobronamjernim građanima Crne Gore. Nažalost, svjedoci smo da su nacionalne tenzije narasle i da se navikavamo na ono na što se ne bi smjeli navikavati. Pojedini političari su odavno vulgarnost uzeli za stil, a vlastitu ekspresiju svode često na šovinizam, dovodeći čak u pitanje i tragedije od kojih se civilizirani svijet zgražava. Sve to ima refleksije na položaj manjina i njihovu percepciju nove društveno političke stvarnosti. Na vlastima je, kao najodgovornijima, da urede ambijent u kojem se neće nacionalne zajednice osjećati, u najmanju ruku, neugodno i tjeskobno. S druge strane manjine su odavno pokazale kapacitet i odgovornost u konstruktivnom doprinosu.

2. Da li postoji mogućnost da HGI pregovara o ulasku u novu vladajuću koaliciju?

Nije bilo nikakvih razgovora oko participacije HGI u novoj vlasti. Znam kako su izgledali, a poznato je i kako su završili, kratkotrajni pregovori s drugim nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori. To ne ističem da bih žalio, već konstatirao kakav je odnos nove većine prema nama. Mi pravimo razliku među konstituentima nove vlasti i u nekima od njih očekujemo da budu brana od retrogradnih ideologija. Rekao sam im to i u neposrednom razgovoru, iako se razlikujemo i ne dijelimo isti stav po mnogim pitanjima. HGI će za nekoliko mjeseci ući u dvadesetu godinu postojanja, što je činjenica vrijedna poštovanja. Ne nudimo se nikome i imamo svoje principe od kojih ne odustajemo, a sve u cilju poštovanja digniteta hrvatskog naroda kojeg zastupamo, predstavljamo, a kad je potrebno, bez kalkulacije, i branimo. U ovom trenutku, većina onih u vladajućoj većini, nije komplementarna s našim idejama i vrijednostima.

3. Kada očekujete popis stanovništva?

Odgovor na to pitanje je slojevit. Osim što se njemu pristupa navijački i što je ono daleko od prostog statističkog procesa, ima i svoju vrlo zahtjevnu ekonomsku stranu. Ne možemo izbjeći dodatno usložnjavanje zbog epidemiološke situacije i njenih ekonomskih posljedica. Dobro bi bilo da pristupimo ovoj temi s određenim društvenim konsenzusom u mjeri koliko je to moguće.

4. Evropski parlament insistira na pravilnoj raspodjeli imovine SFRJ, uključujući i vojnu. Koji je vaš komentar?

Politika koju predstavljam uvijek preferira dogovor, ako je to ikako moguće. Iskustvo međusobnog sporazuma je i iskustvo, u određenom smislu, zajedništva. To je potencijal za dobrosusjedske odnose i, ono što je važno za sve nas, nakon traumatskih godina konflikta, nove modalitete suradnje i prijateljstva.