Vuksanović – Ponosni smo na bitku koju vodimo

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 14. kolovoza 2020. - 11:15
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo intervju predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića za Dnevne novine “Dan”.

DAN: Kakav rezultat očekujete za vašu stranku na predstojećim parlamentarnim izborima? A kakav na lokalnim u Tivtu i Kotoru gdje ste takođe predali liste?

Vuksanović: Očekujemo da ćemo ojačati politički kontinuitet Hrvatske građanske inicijative, koja već 18 godina dostojanstveno artikulira potrebe Hrvata u Crnoj Gori, ali ne samo to, već argumentirano i bez kompleksa štiti interese hrvatske nacionalne zajednice, snaži državnost Crne Gore i vodi računa o dobrom međunarodnom imidžu naše države. Dakle, uvjereni smo u dobar izborni rezultat, a to uvjerenje crpimo iz dosadašnjeg zalaganja, predanog rada i dostojanstvenog predstavljanja sebe i svojih ciljeva, uvažavajući dignitet svih, ali nedopuštajući nikome da ugrozi ono što jesmo.

DAN: Šta će biti ključne poruke HGI pred ove izbore, za šta ćete se zalagati?

Vuksanović: Politika HGI - ja je transparentna i prepoznata. Stekli smo imidž stranke koja njeguje kulturu dijaloga i vodi računa o dostojanstvu svojih suparnika, a pri tome ne bježi od političkog megdana pred bilo kim. Sudjelovali smo u svim važnim procesima Crne Gore. Dali smo doprinos njenoj neovisnosti, kao i ulasku u NATO. Ponosni smo na svoj emancipatorski udio u tim važnim događajima, koji nisu došli sami od sebe. Za takva ostvarenja bilo je potrebno i hrabrosti i državničke mudrosti. Sretni smo što smo svojim zalaganjem Crnu Goru pozicionirali tamo gdje je njena državnost i počela, u zapadni civilizacijski krug. Borbom za Crnu Goru, borili smo se za sebe, jer ovo je naša zemlja. Pri svemu tome nismo se, naravno, ni getoizirali, a ni 'utopili' u druge identitetske modalitete. Ostali smo svoji i kad su okolnosti bile nametljive da postanemo nešto drugo. Naša politika je politika srca, zbog toga smo stekli toliko simpatija među našim građanima. Očuvanju svega onoga što čini naš identitet i jačanje naše zajedničke kuće, Crne Gore, a što je samo izraz našeg duha, tajna je naše uspješnosti. Upravo ta komplemetarnost nadilazi našu brojčanost i svjedoči našu snagu. To je naš put i misija za dalje i nakon 30.8.

DAN: S obzirom na situaciju sa epidemijom virusa korona, koja je uslovila ograničavanje predizborne kampanje - pogotovo u terenskom smislu, kako planirate da predstavite svoj izborni plan i program?

Vuksanović: Ne smatramo da se stranke predstavljaju u kratkom predizbornom vremenu, koje zovemo kampanjom. HGI se predstavlja sa svojih 18 godina trajanja, a vrijeme u kojem jesmo, s izbornom završnicom, potvrdit će ispravnost naše politike. No, mi poštujemo sve preporuke nadležnih institucija vezanih za pandemiju i prilagodili smo sve svoje aktivnosti zadatim mjerama. Na raspolaganju imamo društvene mreže i medijski prostor kojim posvješćujemo naš dosadašnji rad i njime se preporučamo za odgovorne političke aktere koji imaju znanja i emocije da odgovore na izazove pred naše društvo.

DAN: Odlučili ste se za samostalan nastup, da li je HGI spreman i sa kime da pravi eventualnu postizbornu koaliciju, i od čega će to zavisiti?

Vuksanović: HGI izlazi samostalno, bez predizbornog koalicionog aranžmana, jer smatramo da imamo političke, i druge snage, da ovaj izborni ciklus dovedemo do uspjeha. U postizborne koalicije ćemo ići samo s onima koji ne dovode u pitanje državno pravno uređenje Crne Gore i koji uvažavaju samobitnost i identitetske vrednote Hrvata.

DAN: Poruka koju biste poslali građanima dw u ovim uslovima (korone i brige za zdravlje) ipak tog 30. avgusta izadju na birališta i daju vam povjerenje?

Vuksanović: Koliko god se nekada društveno političke utakmice činile teške i iscrpljujuće, moramo biti ponosni što ih vodimo i što smo dio njih. Mi, u HGI - ju, s posebnom emocijom trajemo na ovom borilištu. Nije odlučan onaj koji jednom odluči, već onaj koji svoju odluku svakim danom potvrđuje. Predstojeći izbori potvrdit će našu odluku da živimo u državi multinacionalnog i multivjerskog sklada, u kojoj katolici i Hrvati imaju krucijalnu ulogu. Ne samo što su nosioci jedne plemenite misije, već su i oni koji znaju da je sprovode. HGI. Svim srcem za Crnu Goru!