Vuksanović: Pokušali smo da sačuvamo Vučinovićku od nje same

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 10. veljače 2019. - 10:54
Autor: 

Poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović u intervjuu za Antenu M govori o turbulencijama u toj stranci, nedavnoj smjeni predsjednice Marije Vučinović, objašnjava zašto su nakon više od deceniju odlučili da je vrijeme za promjene na čelu HGI. Priče da je on blizak premijeru Dušku Markoviću, a Vučinović šefu države Milu Đukanoviću naziva smiješnim.

Odnos Hrvata prema Crnoj Gori, tvrdi Vuksanović, ostaće isti kao u sloganu sa prošlih izbora - davaće hrvatsko srce za zemlju koju smatraju domovinom. 

ANTENA M: Prema nezvaničnim saznanjima Antene M, Središnji odbor stranke još u ponedjeljak izglasao je nepovjerenje dosadašnjoj predsjednici Mariji Vučinović. Zašto ste to obnarodovali tek u srijedu?

Na taj način dali smo mogućnost dosadašnjoj predsjednici da u javnost izađe sa svojom ostavkom, imajući dobru namjeru da je, koliko je to moguće, sačuvamo pred javnošću od realnosti glasanja s kojom se suočila u ponedjeljak. Žao mi je što je odbacila našu ponudu i ušla u medijsku raspravu sa svojom strankom na čijem je čelu bila 15 godina. Pokušavamo i dalje sačuvati nekadašnju predsjednicu od nje same, ali ne znam koliko ćemo biti uspješni, s obzirom na to da nam ne pomaže u tome.

ANTENA M: Imamo informaciju da je 12 članova Središnjeg odbora glasalo za smjenu Vučinovićke, podržalo je četvoro, uz jednog uzdržanog člana. Šta se, zapravo, dosadašnjoj predsjednici najviše zamjera, pa je nepovjerenje izglasano tako dominantno?

Sama činjenica da je za njen ostanak na mjestu predsjednice glasalo tri člana i ona četvrta, dovoljno govori. Nezadovljstvo njenim radom dugo smo, zbog interesa Hrvata u Crnoj Gori, anulirali širim zalaganjem i povećanom dinamikom aktivnosti, ali više nismo smjeli žrtvovati rejting stranke radi nerada prve osobe.

Zamjerano joj je što je i u drugom mandatu ministarka bez portfelja, što nakon 17 godina postojanja nemamo forum mladih, organizaciju žena, što je stranačka infrastruktura svedena na nulu. Istina, nakon što joj je postalo jasno da je ugrozila svoju poziciju istrajnim neradom, pokušala je sačuvati fotelju inicirajući neke ideje, ali bilo je kasno.

Puno toga što joj stavljamo na teret rekli smo joj unutar četiri zida i u najvećoj mjeri će tako i ostati, ali postalo je očigledno da se procesi odvijaju bez nje i da neadekvatno zastupa interese onih koji su je birali. Njeni rijetki javni nastupi dodatno su štetili stranci.

Odluka o smjeni prvog čovjeka stranke nije laka ni prijatna, ali smo ovim činom pokazali da imamo vitalitet, ozbiljnost i odgovornost prema misiji HGI, a koja je iznad svih nas pojedinačno. Vrijeme je za novi HGI.

ANTENA M: Kakva je procedura za izbor novog predsjednika?

Novog predsjednika, po Statutu HGI, bira Sabor. Do tada, stranku vodi v. d. predsjednik.

ANTENA M: Sa nekih, doduše uvijek istih, adresa krenula je kampanja da HGI skreće desno?

Takve neutemeljene konstatacije dolaze s onih adresa koje bi voljele vidjeti HGI kao jednu ekstremističku grupaciju, jer bi im se olakšao posao da unište jedinu stranku Hrvata, koja je pokazala da je moguće ono što je na Balkanu veliki problem i danas, a to je - izražavati lojalnost i ljubav prema državi u kojoj se živi, a ne izgubiti svoj identitet, već ga njegovati.

HGI se ne mora dokazivati nikome, a pogotovo ne onima koji nisu ni lijevo ni desno, već su pozicionirani tamo gdje je akumulacija stranog kapitala. Njihova ideja je jasna i providna. Naime, treba eliminisati HGI, a to će biti najlakše ako nas proglase fašistima i šovinistima. Njihov problem je istrajna državotvorna i konstruktivna politika HGI. Kad bi od nje odstupili, odmah bi nas prigrlili i počeli nas braniti, kao što sada brane našu bivšu predsjednicu.

ANTENA M: Spekulišu i da ste Vi bliski Markoviću, a gospođa Vučinović Đukanoviću?

Bliski smo državi Crnoj Gori i interesima hrvatske nacionalne manjine, a u zajedništvu sa svim ostalim građanima ove zemlje koji joj žele dobro, dok “dubina” ovakve analitike i spekulacije neminovno dovodi do smijeha.

ANTENA M: Slogan "Hrvatsko srce za Crnu Goru" sa prošlih izbora, neki kao da vam još nijesu oprostili?

Ponosan sam što sam bio na čelu liste koja je imala takav slogan, koji je izazvao oduševljenje brojnih građana Crne Gore. No, mi smo tim riječima “Hrvatsko srce za Crnu Goru”  izrazili samo sebe i svoj doživljaj prema zajedničkoj kući. Zbog toga to nije samo slogan, već trajna misija našeg političkog i društvenog djelovanja. U pravu ste, ima onih koji nam to ne praštaju, a mogu se svrstati u dvije grupacije. Prva je ona koja u Hrvatima vidi etnički materijal kojim treba da popuni praznine na polju identiteta, prisvajajući od nas, kao i od drugih, ono što nemaju.

Drugu skupinu čine parapolitički subjekti koji žele da od HGI stvore svoju političku marionetu, kakve već imaju, a prepoznaćete ih po redovitom gubitništvu.

I jednima i drugima poručujem – dajemo i davaćemo svoje hrvatsko srce i za sve buduće pobjede Crne Gore.

ANTENA M: Dakle, najavljujete kontinuitet odnosa HGI prema Crnoj Gori?

Odnos HGI i Hrvata prema Crnoj Gori biće isti kakav je bio do sada. Crna Gora je naša domovina i sva naša nastojanja biće na jačanju njenog subjektiviteta, a uz očuvanje sopstvenog identiteta.

Ako smo imali viziju nezavisne Crne Gore, onda kada je bilo teško imati bilo kakvu viziju, sasvim je prirodno da nastavimo u duhu, ne međusobnog uvažavanja i suživota, već iskrenog zajedništva.

Izvor: Antena M / Milena Aprcović