Zapošljavanje osoba s invaliditetom - Kampanja „5 do 12“ #EU4YourRights

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. travnja 2020. - 12:43
Autor: 

Zahvaljujući podršci Europske unije, Caritas Barske nadbiskupije s partnerskim organizacijama realizira kampanju pod nazivom "5 do 12" (pet do dvanaest) koja će trajati tijekom travnja, a ima za cilj podići svijest javnosti o pravu osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje. Kampanja se realizira u okviru projekta POWER koji ima za cilj pružiti nove mogućnosti  za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osobama s invaliditetom. Istraživanje o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom (OSI),  koje je realizirano u okviru projekta POWER pokazuje da i pored postojećih usvojenih zakonskih i normativnih okvirima u BiH i Crnoj Gori još uvijek veliku prepreku u procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom čine predrasude i stereotipi. Zbog toga je potrebno dodatno raditi na unapređenju institucionalne zaštite od diskriminacije osoba s invaliditetom, kao i podizanju svijesti kod ove populacije o njihovim pravima i mogućnostima. U okviru projekta kreirana je web platforma www.zaposliosi.org koja će osobama s invaliditetom, ali i poslodavcima ponuditi informacije o mogućnostima zapošljavanja. Stranica nudi informacije o zakonskim procedurama, konkursima, daje mogućnost registracije osoba s invaliditetom koje traže posao, povezivanje poslodavaca i onih koji traže posao, kao i niz drugih korisnih informacija poput elektronskog pretraživača organizacija osoba s invaliditetom ili materijala za razvoj karijere.

 U okviru kampanje "5 do 12" , koja će se realizirati  u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini emitirat će se i kratki video spot koji će na vjerodostojan način ukazati na potrebu poštivanja ljudskih prava, s naglaskom na pravo osoba s invaliditetom na rad i zapošljavanje.

 Spot je dostupan na linku ZaposliOSi 5 do 12  

 Kampanju će pratiti i promotivni materijali kako bi se što veći broj građana Bosne i Hercegovine i Crne Gore upoznao s pravima osoba s invaliditetom. Materijal je dostupan na web stranici projekta www.zaposliosi.org,.

 „Pozivamo sve medije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini da pruže podršku u realizaciji ove društveno korisne kampanje objavom nekog od kreiranih materijala za ovu kampanju. Kampanja je jedna od aktivnosti projekta POWER - Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Projekt POWER finansira Evropska unija, kroz IPA II Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt sprovode partneri iz BiH i Crne Gore: Caritas Bosne i Hercegovine Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije BiH, Caritas Barske nadbiskupije, Udruženje Paraplegičara Bar i Biznis start-up centar iz Bara. Projekt traje dvije godine i realizuje se na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore“  - stoji u priopćenju.