Završen Međunarodni festival KotorArt

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 13. kolovoza 2019. - 9:53
Autor: 

Sinoć je programom „Pjaca od džeza“ i posljednjim u nizu nastupa u okviru serijala ovih džez koncerata zaokružen cjelokupan program međunarodnog festivala KotorArt. Tijekom 46 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja nastupalo je više od 1500 umjetnika iz 25 zemalja i izvelo više od 300 programa – 53 glavna i preko 250 pratećih.

Festival se održava pod pokroviteljstvom OpćineKotor i Ministarstva kulture Crne Gore, kao i sa podrškom važnih prijatelja i sponzora -Coca-Cole, Luštice Bay, Porto Montenegra, Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske, kao i Veleposlanstva Mađarske u Crnoj Gori, Turističke organizacije Kotor, Huma, Institut Junus Emre, Accion cultural Espanola i brojnih drugih partnera. Festival na ovaj način, kroz sponzorstva, donacije i vlastita sredstva osigurava gotovo 40% ukupnog budžeta. Medijski partneri festivala su RTCG i Pobjeda, a medijski prijatelji su svi značajniji mediji u Crnoj Gori.

KotorArt iskazuje zahvalnost pokroviteljima, umjetnicima, publici,  svim sponzorima, prijateljima kao i medijskim partnerima na izuzetnoj suradnji i na praćenju svih programskih aktivnosti. 

Sudionici u ovogodišnjem izdanju festivala dolazili su iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Mađarske, SADa, Njemačke, Nizozemske, Italije, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Austrije, Španjolske, Poljske, Bugarske, Ukrajine, Luksemburga, Jermenije, Turske, Izraela, Kine i Rusije.

Ovogodišnje izdanje festivala održalo se od 27. 6. do 11. 8. na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVIII. KotorArt Festival klapa Perast, XXVII. KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVIII. KotorArt Don Brankovi dani muzike i IX. KotorArt Pjaca od filozofa.

XVIII. KotorArt Festival Klapa Perast ugostio je ženske, muške i mješovite klape iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su se natjecale u različitim kategorijama. Stručni žiri je radio je u sastavu Mojmir Čačija-predsjednik, Zlata Marjanović, Mario Katavić, Zorana Larković, Marina Dulović, Jasminko Šetka i Vladimir Begović. U kategoriji najbolja ženska klapa, po ocjeni stručnog žirija, dobitnice su klapa Luše iz Splita. U kategoriji najbolja muška klapa, pobjednici su klapa Conra, također iz Splita. Nagrada Nova klapska pjesma pripala je autoru Marku Šimiću za pjesmu Ljubav od Luše, u izvođenju klape Luše iz Splita. Također, u okviru manifestacije Nedjelje Mađarske kulture, koncert su održali i a capella sastav Fool Moon iz Mađarske.

 

XXVII. KotorArt Kotorski Festival pozorišta za djecu ove godine se održao pod sloganom „Put na mjesec“. Od 1. do 12.7.  Kotor je bio grad djece, a mališani su imali prilike prisustvovati predstavama iz mnogih zemalja svijeta, radionicama i panelima. Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježila su čak 24 igranja u okviru kazališnog programa. Tijekom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa izvedeno je 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne. Na Festivalu ukupno je ostvareno 109 programa.

IX. KotorArt Pjaca od Filozofa održana je 10. i 11. 8. na temu “Kako misliti izbjeglištvo”. Urednica ovogodišnje Pjace bila je Paula Petričević, filozofkinja, aktivistica, feministica, magistrica političkih znanosti. O ovoj temi slušala su se predavanja Čarne Brković, kroz tezu “Humanitarnost kao politika državljanstva”, i predavanje Adriane Zaharijević, s temom “Mi izbjeglice: Život koji se ne može živjeti”.

XVIII. KotorArt Don Brankovi dani muzike umjetnički su obilježili 40 godina od razornog potresa 1979., kao i stavljanja UNESCO listu baštine svijeta kroz porudžbine i izvođenje novih dijela. Koncerti su podijeljeni u nekoliko serijala i to: vrhunska umjetnička glazba, gdje smo ove godine opet mogli čuti sam vrh svjetske scene poput Juđe Vang, Andreasa Otenzamera, Nareka Hahnazarjana, Blajt Teh-Engstrem, Romana Simovića i mnogih drugih; zatim Coca-Coca Stage, na kojoj se preplitala umjetnička i popularna glazba s koncertima posvećenim Oliveru Dragojeviću, ali i oni Massima Savića i Sergeja Ćetkovića s orkestrom mladih talenata; Pjaca od džeza, serijal od 5 tjednih džez koncerata na Pjaci od muzeja u Kotoru; KotorArt Talenti, platforma za mlade, uspješne umjetnike koje Festival snažno podržava; kao i  Luke umjetnosti, možda i omiljeni serijal kotorskih ugostitelja, prolaznika i turista, nastupi različitih ansambala po trgovima Starog grada. Pored simfonijskog orkestra iz Budimpešte, slušali smo i dva koncerta Festivalskog orkestra, Veliki džez orkestar RTSa, No Borders Orkestar i mnoge druge sastave. KotorArt je bio i važan partner u realizaciji programa Mađarske nedjelje kulture u Crnoj Gori i ugostio direktore velikih festivala iz Verbijea i Šangaja.

Prema prvim procjenama, glavne i prateće programe Festivala ispratilo je više od 40 tisuća posjetitelja.

 

 

 

Photo credit: Duško Miljanić, Krsto Vulović