Znanstveni skup o identitetu Hrvata Boke kotorske održan u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 08. svibnja 2021. - 12:17
Autor: 

Drugi dio znanstvenog skupa „Identitet Hrvata Boke kotorske“ održan je danas u hotelu „Palma“ u Tivtu.

Na samom početku skupa nazočne je pozdravila prof. dr. sc. Vanda Babić: „Ovog skupa ne bi bilo bez jedne velike karike, stupa, koji je od početka do današnjih dana, podržao nas u organizaciji, nakanama i promidžbi trajnih vrijednosti identiteta Hrvata Boke i svih autohtonih Hrvata i manjinskih naroda, koje imamo na našem području. Zato, posebna mi je  radost i čast pozdraviti gospodina ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana sa njegovom delegacijom, koja je preko Kosova, Podgorice, došla u Kotor i Tivat da bi bili s nama“.

Na skupu je govorio dr. sc. Miljan Gobić s Istorijskog instituta Crne Gore, koji je predstavio kotorskog episkopa Grimoalda. „Za ličnost kotorskog episkopa Grimoalda vezuje se isprava koja se tiče bračnog prava i njegovog poštovanja u Kotoru, u trenutku kada je on stupio na dužnost. U pitanju je tzv. pastoralno pismo, gdje su iznijeti problemi sa kojima se on suočio kada je došao u Kotor“, kazao je Gobić.

Don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije, govorio je o vizualnom identitetu bokeljskih Hrvata, o običajima vezanim za proslavu sv. Tripuna, kao i o samom liku Svetog Tripuna. „Zasluga pokojnog don Tonća Belana je što je 1985. godine pokrenuo ponovno iziricanje Loda. U tom periodu je tražio da Gradska glazba ipak dođe nešto zasvirati, na što oni nisu odmah pristali. Došlo je do pregovora i rekli su da će doći svirati Tripunovo kolo bez naknade, ako prije toga odemo svirati ispred pravoslavne crkve, jer 27. kada su Lode slavi se i Savindan. Don Tonći to prihvaća“, istakao je don Robert Tonsati.

Na skupu su govorila i tri studenta sa Sveučilišta u Zadru, studenti Kroatistike, na temu „Boka kotorska – biser hrvatske kulture“.

„Poštovani predstavnici vlasti, mi kao mladi studenti i budući profesori, smatramo kako je nedopustivo da se u srednjoškolskom obrazovanju o hrvatskoj kulturi u Boki kotorskoj ne govori. Ovaj skup i naše izlaganje itekako je pokazalo kako se na ovu temu ima što govoriti na području hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, povijesti umjetnosti i vjeronauke. Nije dobro za nas kao narod da djeca ne znaju kako u Boki kotorskoj, sasvim blizu granice njihove domovine, leži malena hrvatska zajednica s ogromnom hrvatskom kulturom, baštinom i tradicijom. Upravo smo zato mi danas pred vama. Svi Hrvati ovdje znaju da ih nismo i nećemo zaboraviti, a posebno se radujemo daljnjoj suradnji s mladima iz Boke kotorske, kao i što podupiremo njen europski put i razvoj kao prijateljske države“, poručili su studenti.

Znanstvenom skupu nazočili su: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić; generalna konzulica RH u Kotoru Jasminka Lončarević; saborska zastupnica i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić; savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Boris Bastijančić; biskup kotorski monsinjor Ivan Štironja; predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković; predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović; potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović; rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić; predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj Marija Mihaliček; svećenici Kotorske biskupije.