Aktivnosti Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 povodom proslave Svetog Tripuna

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 30. siječnja 2019. - 8:19
Autor: 

Izložbom “Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna – tisućljetna tradicija bokeljskih Hrvata” i izlaganjem „Nadbiskup Andrija Zmajević u djelima don Gracije Brajkovića” prof. Ljubice Štambuk započinju dani Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 povodom Proslave Svetog Tripuna.

Izložba „Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna – tisućljetna tradicija bokeljskih Hrvata” bit će postavljena na riječkom Korzu od 1. do 15. 2. 2019.g. Izložbom se prikazuje fenomen Bokeljske mornarice, proslave svetog Tripuna te Kola svetog Tripuna.

Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna tradicijska su obilježja bokeljskih Hrvata koji su nastali još od dolaska Svetog Tripuna u Kotor 809.g. Izložba prikazuje povijesni nastanak Bokeljske mornarice (jedne od najstarijih bratovština na Mediteranu), dijelove i značaj Kola svetog Tripuna, te Proslave Svetog Tripuna na području Republike Hrvatske (prisutna je već 150.g.). Posebno mjesto u izložbi posvećeno je malom admiralu Bokeljske mornarice, dječku od 8-12 godina koji se bira svake godine i simbolizira nastavak tradicije. Na izlošcima je prikazano više malih admirala riječke bratovštine. Također, izložbom se predstavljaju i aktivnosti Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 u Rijeci te sudjelovanje na vojnim mimohodima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Izložba se upriličuje s ciljem predstavljanja Bokeljske mornarice i prikazivanja fenomena kola svetog Tripuna koje je zajedno s Proslavama svetog Tripuna uvršteno na listi nematerijalna baštine Republike Hrvatske. U petak 1. veljače 2019.g. u 17,30 sati u Gradskoj vijećnici grada Rijeke bit će održano izlaganje pod naslovom „Nadbiskup Andrija Zmajević u djelima don Gracije Brajkovića” autora prof. Ljubice Štambuk, a nakon toga će biti prikazan film o Bokeljskoj mornarici.U subotu 9. veljače 2019.g. s početkom u 11,00 sati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (kod Kosog tornja) održat će se Misa u povodu proslave Svetog Tripuna. Prije Svete mise će Mali admiral uputiti lode Svetom Tripunu. Svetu misu će predvoditi kotorski biskup mons. Ilija Janjić. U 12,00 sati ispred Crkve započinje vanjska proslava plesom Kola svetog Tripuna koji će postaviti Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka uz glazbu Gradske glazbe Trsat.

16. veljače 2019.g. (subota) s početkom u 19,00 sati u “Hotelu Jadran” na Pećinama, održat će se “Bokeljska noć” tradicionalni bal Bokelja, koji će i ove godine započeti Kolom svetog Tripuna koji će odbalati pripadnici bratovštine iz Rijeke.

21. veljače 2019.g. (četvrtak) u 18,00 u Circolu će se upriličiti koncert „Svetom Tripunu s ljubavlju“ koji će izvesti klub mladih bokeljskih glazbenika, polaznici Glazbene akademije te učenici polaznici Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov. Koncert su pripremile i postavile i prof. Paola Radin i prof. Borjana Pantelić Skladany.

Pokrovitelji izložbe su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH i Hrvatska matica iseljenika.