Alka- perjanica hrvatske kulturne baštine

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 03. kolovoza 2018. - 8:45

Svake godine početkom kolovoza Sinj postaje društveno  i političko središte Hrvatske zahvaljujući dugoj tradiciji održavanja Sinjske alke. Ovogodišnje 303. Alka održava se 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja stoga će se tradicionalna proslava iz Knina nastaviti u Sinju.

U Sinj će kao i svake godine stići državni vrh, predvođen predsjednicom i pokroviteljicom Alke Kolindom Grabar-Kitarović, premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem. Uz politički vrh Alci će nazočiti i izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, izbornik vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, kapetan košarkaške reprezentacije Bojan Bogdanović te brojne druge osobe iz javnog, političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života Hrvatske.

Ovogodišnja Alka posebna je po tome što su tribine za publiku postavljene duž cijeloga trkališta te će veći broj gledatelja moći pratiti natjecanje. Nabava tribina jedan je od 20 projekata u realizaciji Viteškog alkarskog društva koje svake godine organizira alkarska nadmetanja.

Biti alkar- san svih malih Cetinjana

U Alci sudjelovati mogu isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, kojega čine samo neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj. Cilj je kopljanika u tri trke osvojiti što više punata odnosno bodova, što se ostvaruje gađanjem koluta s četiri praznine, pri čemu se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju od njih, poznatiju kao 'sridu', donosi tri boda, praznina iznad nje dva, a pogodak u preostale dvije pregrade po jedan bod. Alkari jašući u punom trku gađaju kopljem alku- kolut obješen na konopcu razapetom preko trkaće staze, a nadmeću se tri trke.

Prije same Alke, održavaju se još dvije trke - Bara i Čoja. No, kako bi se odlučilo tko na njima može sudjelovati, barem dva tjedna prije glavne trke održavaju se 'prove'. Bara je prva na rasporedu i održava se dva dana prije Alke. Zatim slijedi Čoja, a treći dan viteških svečanosti slijedi središnja manifestacija - Alka.

Sve tri trke održavaju se po istim pravilima, ali samo se na Alci koriste svečane alkarske odore. U alkarskoj povorci sudjeluje i momačka četa na čelu sa zapovjednikom-arambašom, a sudjeluju: vodiči Edeka, štitonoša i buzdovanđije, limena glazba, vojvodin ađutant i vojvoda-zapovjednik alkarske povorke, barjaktar s pratnjom, te alkari kopljanici na čelu s alajčaušem-zapovjednikom čete.