Britanska kraljica Elizabeta II. primila hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. listopada 2016. - 8:53
Autor: 

 

Britanska kraljica Elizabeta II. primila je jučer u Buckinghamskoj palači predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović na početku njezina prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji.

Njihov susret upriličen je sedam mjeseci nakon što su u ožujku u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj boravili britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, u sklopu turneje po regiji. Taj posjet nije imao političku dimenziju, ali je bio usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana.

Predsjednica Grabar-Kitarović popodne će se sastati i s premijerkom Theresom May u Downing Streetu. Razgovarat će se o bilateralnim odnosima dviju zemalja. Premijerka May ovaj tjedan sa svojim kolegama iz europskih država razgovara i o pripremama za Brexit.

Suradnja na brojnim područjima

Grabar-Kitarović odvojeno će se sastati i s britanskim ministrom obrane Michaelom Fallonom i predsjednikom Doma lordova Normanom Fowlerom te predavati na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti. Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish izjavio je uoči odlaska Grabar-Kitarović u London da posjet predsjednice "potvrđuje važnost koju Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje odnosima s Hrvatskom".

"Velika Britanija i Hrvatska danas surađuju u brojnim područjima – od obrane i sigurnosti do turizma, kulture, obrazovanja i globalnih tema. Ali uvijek postoje područja u kojima možemo učiniti i više. Ovaj posjet sjajna je prilika da to naglasimo", rekao je Dalgleish.

Predsjednica će posjet Britaniji završiti u srijedu. Sastat će se s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom i ručati s predstavnicima banaka i investicijskih institucija. Popodne će posjetiti Bloomberg, gdje je predviđen sastanak s predstavnicima tvrtki i startupova informatičke tehnologije.