Veličanstven dan s predsjednicom Republike Hrvatske

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 06. lipnja 2015. - 0:21
Autor: 

Danas su predstavnici hrvatske zajednice u Crnoj Gori kao i građanke i građani imali priliku ponovno se susresti s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Kitarović je ured Hrvatskog nacionalnog vijeća već posjetila tijekom svoje predsjedničke kampanje,  u prosincu 2014. godine. Zadovoljstvo i čast susresti se ponovno s njom je time veća jer je sada u službeni posjet došla kao aktualna predsjednica, što su domaćini pokazali i veličanstvenim dočekom na lastovskoj rivi.
Crkva sv. Roka je dolazak predsjednice pozdravila zvonima, nakon čega su je glazbom pozdravile i tivatske klape "Jadran" i "Veterani vazda mladi". Pozdrav s mora uputila je i okićena jedrilica s istaknutom hrvatskom i zastavom Dalmacije, a osmjesi i srdačnost na licu nazočnih pokazali su neizmjernu radost i dobrodošlicu predsjednici. 

 

Izaslanstvo predsjednice je bilo u sastavu: mr.sc. Dario Mihelin - savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku, Andro Krstulović Opara - savjetnik predsjednice za društvene djelatnosti, Josip Buljević - savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost i  Luka Đurić - glasnogovornik ureda Predsjednice.

 

U uredu HNV-a Predsjednicu su dočekali: Zvonimir Deković - predsjednik HNV-a, Marija Vučinović - ministrica u Vladi Crne Gore, Ljerka Dragičević - parlamentarna zastupnica u Skupštini Crne Gore, Ivana Sutlić Perić - veleposlanica RH u Crnoj Gori, Hrvoje Vuković - konzul RH u Crnoj Gori, Ljiljana Velić - predsjednica OO HGI Kotor, Mario Brguljan - predsjednik Hrvatskog građanskog društva Kotor, i dr. Svjetlana Zeković - predsjednica HGD Podgorica.

 

Zvonimir Deković je pozdravio Grabar-Kitarović ne krijući radost i ponos što je ima priliku ugostiti ponovno nakon 6 mjeseci kao predsjednicu Republike Hrvatske. 
“Prilikom prošlog susreta smo nazdravili uz želju da Vas sljedećeg puta pozdravimo sa Dobrodošli predsjednice, što sada upravo imamo i priliku učiniti. Mi smo već predstavili koliko smo dobro organizirani i integrirani u društvu i politici,a najnovije od vašeg prošlog posjeta jeste da je u Podgorici potpisan prvi bilateralni sporazum između Crne Gore i Hrvatske o zaštiti crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori. Time se preporuča Crnoj Gori da i dalje pomaže u funkcioniranju hrvatskih udruga, štampanju hrvatskih novina i funkcioniranju Radio Duxa, kao i povrat privatne i crkovne imovine, što smatramo vrlo važnim.
Imamo se čime podičiti za ovih 15 godina, vrlo dobro smo integrirani a ostali smo svoji”.

 

Predsjednicu su ponaosob pozdravili i svi drugi nazočni predstavnici hrvatske zajednice i iskazali zadovoljstvo i poštovanje što je izdvojila vrijeme da se susretne s njima i pruži potporu za dalji rad.

 

“Drago mi je da sam nazad tu i da sad možemo konretno razgovarati o tome što ćemo zajedno učiniti kako bismo vama pomogli da očuvate svoj nacionalni, kulturni, povijesni, jezični i svaki drugi identitet. Danas nećemo govoriti uopće o prošlosti, o tome što su prošle naše dvije države, nego o sadašnjosti i budućnosti. Iznimno je bitno čuti, i drago mi je da ste to rekli -  da ste vi državljani Crne Gore i lojalni građani, ali i nadalje ćete gajiti svoj identitet, a s druge strane Vlada Crne Gore je to prepoznala i podržava vas. 
Iznimno drago mi je biti među vama, uvjek se osjećam dobrodošlo, čovjek se osjeća stvarno kao kod kuće. I vi niste tu dijaspora, već ste autohtono hrvatsko stanovništvo . Ja svakoga dana mislim na vas, zato što u uredu imam prekrasnu sliku Vaska Lipovca “Verige”. I pogled na to plavilo, na taj prekrasni pejzaž Boke je nešto što je stvarno osvježavajuće. Onda se uvjek sjetim i vas i onog našeg prekrasnog susreta.
A inače, kada prijeđete granicu i kada gledate prostor oko sebe, nema tu razlike. To je toliko i geografski, i duhom i dušom sve slično, tako da ta međusobna orijentiranost i budućnost na koju moramo gledati s optimizmom je pred nama i moramo je iskoristiti
”, istakla je Predsjednica tijekom današnjeg razgovora.

 

 

Predsjednica se na kraju sastanka upisala u knjigu utisaka i kao znak pažnje primila prigodne poklone koji su joj uručili predsjednik HNV-a Zvonimir Deković I predsjednik Hrvatskog građanskog društva Mario Brguljan.

 

Druženje s predsjednicom nastavljeno je u Kotoru, gdje se susrela s predsjednikom Općine Aleksandrom Stjepčevićem i dopredsjednikom Općine Brankom Nedovićem. Skupa su se uputili u katedralu baziliku sv. Tripuna, gdje ih je dočekao generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan, poželio Predsjednici i izaslanstvu dobrodošlicu i ukratko ih upoznao s povješću Katedrale. 
Potom je predsjednica Kolinda posjetila Hrvatski dom u Starom gradu i susrela se s direktoricom Pomorskog muzeja Milevom Pejaković Vujošević. 
Predsjednici su uručeni prigodni poloni od Općine i Muzeja, djela kotorskih pisaca, don Nika Lukovića i Antona Sbutege.

Nakon okrijepljenja i prijateljskog druženja u hotelu Vardar, domaćini su ispratili predsjednicu koja će i narednih dana boraviti službeno u Crnoj Gori i susresti se s vrhovnim dužnosnicima Crne Gore.

 

Posjet Kolinde Grabar Kitarović, iako kratak, bio je veoma prijateljski i topao, a domaćinima  - svojim sunarodnicima u Boki obećala je još posjeta, koje će se konkretno ticati pitanja Hrvata u Boki i Crnoj Gori.