In memoriam Nedjeljko Fabrio

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. kolovoza 2018. - 11:39
Autor: 

U 81. godini, u svome domu nakon duge i teške bolesti preminuo je cijenjeni hrvatski književnik Nedjeljko Fabrio. Romanopisac, novelist i dramatičar, rođen u Splitu 1937. godine školovao se u Rijeci gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Hrvatski jezik i južnoslavenske književnosti te talijanski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Fabrio većinu života provodi u Rijeci gdje je radio u riječkim kulturnim ustanovama: Narodnom sveučilištu, časopisu Riječka revija, Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl. Zajca te mjesečniku Kamov. Početkom 70-ih živi i djeluje u Zagrebu kao urednik Dramskoga programa Hrvatske televizije te kao predavač na Akademiji dramske umjetnosti. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika od 1989. do 1995. godine te dopredsjednik Matice hrvatske.

U hrvatskoj se književnosti najprije javio kao pjesnik i novelist, zatim kao dramatičar, a sredinom 1980-ih i kao romanopisac. Hrvatski književnik autor je brojnih eseja, pripovjesti, romana i drama čija su se djela često bavila riječkim temama i problemima hrvatsko-talijanskih odnosa. Jedno od njegovih značajnijih djela je roman "Vježbanje života" u kojem piše o eksodusu stanovništva talijanske narodnosti nakon Drugoga svjetskog rata. To djelo je i postavljeno na sceni riječkoga HNK gdje je doživjelo veliki uspjeh. Ostala poznatija djela su mu Berenikina kosa, Triemeron, Smrt Vronskog i dr.

Fabrio je za svoja djela dobio brojne književne nagrade, a 2007. godine dobitnik je i državne nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo.