NSK vraćena knjiga "Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens"

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. studenog 2020. - 8:49
Autor: 

Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak je vraćen vrijedan raritetni primjerak knjige "Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens" iz 1614. godine, autora Caesarea Longinusa, koji je iz fonda knjižnice ukraden 1987. godine.

Kako je priopćilo Ministarstvo kulture i medija, knjigu su glavnoj ravnateljici NSK Ivanki Stričević uručili ministrica Nina Obuljen Koržinek i hrvatski veleposlanik u Italiji Jasen Mesić, koji je knjigu donio u Zagreb.

Vraćanje knjige dokaz je dugogodišnje uspješne suradnje NSK u Zagrebu i Ministarstva kulture i medija u pitanjima povrata otuđene knjižnične građe, kao i znak odlične suradnje hrvatskoga veleposlanstva u Italiji s talijanskom policijom koja radi na pronalaženju ukradene kulturne baštine, ističu iz Ministarstva.

U srpnju prošle godine na isti je način pronađena i vraćena NSK-u ukradena knjiga "Selenographia sive Lunae descriptio atque accurata tam macularum eius, quam motuum diversorum … delineati" autora Johannesa Heveliusa. 

Hrvatsko veleposlanstvo u Italiji u srpnju ove godine poslalo je NSK-u fotografije dijelova pronađenoga primjerka knjige "Trinum magicum sive Secretorum magicorum opus continens".

Uvidom u dostupne inventarne knjige, NSK u Zagrebu potvrdila je da je primjerak knjige nekada pripadao njezinu fondu jer je signirana na način kako se to u Knjižnici radilo prije 1912. godine, napominje se u priopćenju Ministarstva.

Nakon određenoga vremena knjizi je prema sustavu numerus currens dodijeljena nova signatura 33.729 pod kojom je 1987. godine knjiga nestala te je 1988. godine uvrštena na popis otuđenih knjiga. Zbog pečata na poleđini prednje korice, pretpostavlja se da je NSK u Zagrebu knjigu pribavila kao dar od Sveučilišne knjižnice u Jeni, dodaje se.

Pljačka NSK u Zagrebu bila je višegodišnje protupravno oduzimanje knjiga, slika i drugih dragocjenosti od 1982. do 1987. godine, podsjeća Ministarstvo. Krađu knjiga počinila je tročlana skupina na čijem je čelu bio Aleksandar Milles. Neke od dragocjenosti su, poput ove, vraćene, a za ostalima se još uvijek traga.

(Hina)