Otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 11. srpnja 2021. - 6:55
Autor: 

Podizanjem zastave Libertas i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u subotu svečano su otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će na petnaest scenskih i ambijentalnih lokacija biti izvedeno sedamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Ovogodišnju ceremoniju režirao je Hrvoje Korbar, a nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, udaraljkaški ansambl Percussion Club te Folklorni ansambl Linđo uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla kojem su se pridružili studenti glume i plesa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru, između ostalog, istaknuo kako ovogodišnje Igre donose povratak na staro, ali nikad više isto.

"Modeli jučerašnjice neka nikada više ne postanu prijetnja. I nikada više ne budimo taocima društvenog statusa i zgrtanja imetka, podanicima brenda, siromasima duha. Nikakve su to vrijednosti, a najmanje one kojima treba stremiti. Usredotočen na materijalno, čovjek će sebi utvarati slobodu. A utvara slobode nije sloboda, ona je tek privid, distorzirana slika stvarnosti, uteg koji vuče prema blatu, puko sužanjstvo“, rekao je Franković.

"Zar nismo, kao i cijeli svijet, u posljednjih godinu i pol dana spoznali što znači biti slobodan, a zatočen!? Naučilo nas je to iskustvo još više cijeniti plemeniti pojam jedinstvenog dubrovačkog Libertasa. Jer prakticiranje slobode kao jednog od temeljnih ljudskih prava nosi odgovornost, a izražavanje naših sloboda nikada ne smije ograničavati slobode drugih", poručio je dubrovački gradonačelnik.

"O stalnosti promjena govori glasovita izreka. Svake mijene plaše. Ali guraju nas naprijed, omogućuju nam da zadržimo ravnotežu, rastemo, prilagođavamo se, korigiramo ono što je bilo loše. I to bez da gubimo sebe ili odustajemo od naše suštine. I neka dugo i mirno plovi ovaj vječni grad. I neka ne gubi smjer“, zaključio je Franković. 

Otvaranju Igara prisustvovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanik hrvatskog predsjednika posebni savjetnik Julije Domac, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosni politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, kao i ministri u Vladi RH, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, sudionici Dubrovnik Foruma, predstavnici diplomatskog zbora te mnogi drugi.

Za nazočnost na ceremoniji bila je potrebna EU digitalna covid potvrda ili drugi važeći dokaz o cijepljenju, negativnom rezultatu testa ili oporavku od zaraze.

Dubrovačke ljetne igre završit će 25. kolovoza.