Ozani Ramljak međunarodna nagrada za dječji roman “Kako je Bluno tražio ljubav”

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 24. travnja 2024. - 17:53
Autor: 

ZAGREB – Hrvatska književnica za djecu, doktorica znanosti Ozana Ramljak, dobitnica je međunarodne nagrade »Dragan Radulović« za svoj dječji roman »Kako je Bluno tražio ljubav«, koji je tiskan u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Peteročlani žiri na čelu s crnogorskom književnicom, dramaturginjom i politologinjom Draganom Kršenković-Brković, između 33 recentna djela dječje književnosti iz zemalja jugoistočne Europe, jednoglasnom odlukom je nagradu dodijelio hrvatskoj književnici. Nagrađena knjiga »Kako je Bluno tražio ljubav« je suvremena alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još uvijek ne može izgovoriti slovo »r«, a već se našao suočen s ozbiljnim obiteljskim problemom.

U priopćenju žiri Nagrade »Dragan Radulović« navodi sljedeće:

– Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temama – o usamljenosti, čežnji i strahu, o otuđenosti i izvrnutim vrijednostima u suvremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija. Autorica knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima. Ilustracije Ivane Crnošije-Galović dopunjuju priču, čineći je još inspirativnijom.

Ozana Ramljak je književnica, kroatistica i profesorica Sveučilišta »Vern«, na Odsjeku za filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i transmedijsku dramaturgiju, režiju i produkciju. Objavila je brojne znanstvene i stručne radove u hrvatskim i međunarodnim časopisima, uređivala knjige i zbornike, a autorica je i šest knjiga za djecu.

Nagrada »Dragan Radulović« bit će uručena Ozani Ramljak u petak 26. travnja.

Foto: Davor Kovačević

Izvor: Kim Cuculić/novilist.hr