Predsjednik HNV – a sudjelovao na 16. Pulskim danima eseja

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 22. listopada 2018. - 11:15
Autor: 

Šesnaesti Pulski dani eseja održani su od 18. do 20. listopada. Tema ovogodišnjih Pulskih dana eseja bila  je "1918. - 2018.: Stoljeće od raspada Monarhije" . Utemeljitelj i voditelj ove manifestacije je Boris Domagoj Biletić, koji je istakao: „ Počeli smo 2013. kao dvodnevna manifestacija i kroz godine smo zadržali taj dvodnevni koncept. Svi radovi koji su do sada predstavljeni tiskani su u časopisu Nova Istra, objavljena su i posebna izdanja, separati. Ovdje je do sada izlagalo oko 240 sudionika, predstavljeno 40-ak knjige te održano više od 50 programa predstavljanja programa. Teme su bile Identitet i globalizacija, Ljubav i mržnja, Provincija, Autoritet, Manipulacija i brojne druge“.

Na Pulskim danima eseja sudjelovao je i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore s temom "Hrvati Boke danas: stanje i perspektive". Predsjednik HNV – a je nazočnima približio neke povijesne činjenice, demografske podatke, kao  i  položaj hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i probleme s kojima se susreću.

Dodijeljena je i  nagrada "Zvane Črnja" za najbolju knjigu eseja u 2018. godini Damiru Barbariću za knjigu "Putokazi" . Članovi povjerenstva zaduženog za dodjelu nagrade djelovali su u sastavu prof. dr. Jelena Lužina, predsjednica  te članovi prof. dr. Vinko Brešić i dr. Marko Kolar.

 „Drago mi je što sam se pridružio nizu uglednih dobitnika nagrade  te što su u konkurenciji bila djela iznimnih autora. Neću reći da nagrada nije za mene iznenađenje, to mi je bio svojevrsni izazov, ja sam bio i ostao prvenstveno filozof. Nagrada neće bitno utjecati da hodam svojim putem, ja sam takav, mirno i spokojno koračam, ali ne mogu reći da mi to ne predstavlja veliku čast, a iznenađen sam da sam upravo ja dobitnik“, kazao je Barbarić.

Predsjednik vijeća se tijekom boravka u Puli sastao  s predstavnicima Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809.