PROGRAM 20. SA(N)JMA KNJIGE U ISTRI

Time to read
4 minutes
Read so far

Subota, 06. prosinca 2014. - 16:24
Autor: 

Sa(n)jam knjige u Istri koji se održava kontinuirano, iz godine u godinu, od (11. prosinca) 1995. godine proslavlja dvadesetu obljetnicu postojanja. Tematsko odredište ovogodišnjeg 20. Sajma prati još jedno obilježavanje, sto godina od početka Prvog svjetskog rata, jednostavno, kalendarski nazvano – 1914. Tema povezuje početak Velikoga rata sa suvremenošću, u njezinom povijesnom, kulturološkom, umjetničkom i literarnom smislu.

U jedanaest sajamskih dana od 4. do 14. prosinca 2014., održat će se rekordnih 117 događanja: promocija knjiga i autora, okruglih stolova, panel diskusija, stručnih skupova, izložbi, performansa, filmova, koncerata…, u kojima će sudjelovati 350 domaćih i inozemnih autora, među kojima su značajna imena srednjoeuropske kulturne scene, suvremeni književnici, povjesničari, intelektualci, kulturolozi, umjetnici…

Programski odbor 20. Sa(n)jma knjige u Istri čine: Marta Andrić, Vladislav Bajac, Ana Bogišić, Mauricio Ferlin, Miodrag Kalčić, Anne-Kathrin Godec, Dragan S. Marković, Vladimir Šagadin, Nives Tomašević i Magadalena Vodopija.

Sajam predstavlja više od 15.000 naslova koje će izložiti 250 hrvatskih i stranih nakladnika, a cijene knjiga bit će snižene od 10% do 70%. Svakodnevno će se održavati i Happy Hour – kada će svi posjetitelji koji se tog trenutka zateknu na Sajmu moći kupiti knjige i po dodatnim popustima.

Nastavlja se tradicija održavanja Nultog dana. Knjižničari i nakladnici, 3. prosinca, imat će priliku prvi birati knjige te sudjelovati na programima: 1914. u knjižnicama – Virtualna izložba 1914., Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te okruglom stolu Knjižničari kao autori, koji je organiziran uz pomoć Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Središnje programske cjeline koje se usko dotiču tematske odrednice održat će se pod nazivima: Jučerašnji svijet, Café Herrenhof, Puna je Pula i “Mlada Bosna” u egzilu. Velika imena svjetske književne scene potvrdila su svoj dolazak u Pulu: ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko, najznačajnija suvremena ruska književnica Ljudmila Petruševska, francuski pisac i redatelj Philippe Claudel, autori iz Austrije: likovni umjetnik i fotograf Max Aufischer, književnik Josef Winkler i satiričar Richard Schuberth, povjesničari i književnici Robert J. Donia iz Amerike, Claudio Magris, Mauro Covacich, Roberto Todero i Paolo Rumiz iz Italije, Mark Thompson iz Velike Britanije, Maurus Federspiel iz Liechensteina te turski kontroverzni povjesničar İlber Ortaylı. Iz Hrvatske i regije dolaze nam brojni književnici, publicisti, teoretičari i povjesničari: Zvonko Maković, Miljenko Jergović, Nadežda Čačinovič, Bora Ćosić, Tonko Maroević, Igor Mandić, Dragutin Lučić, Ognjen Sviličić, Darko Dukovski, Damir Zlatar Frey, Filip Hameršak…

 

Pula, grad i prostor održavanja Sajma, ove godine bit će u posebnom žarištu zanimanja kao nekadašnja najveća ratna luka Austro-Ugarskog Carstva. Izložbom Mauricija Ferlina Zatvoreno more (Climb Every Mountain) Sajam na najbolji mogući način otvara jedanaestodnevnu raspravu o 1914. i njezinim refleksijama na suvremenost. Izložba, naime, asocijativno povezuje minirani pulski akvatorij 1914., zarobljenu francusku podmornicu Curie te njezinoga kasnijeg kapetana Georga von Trappa, poznatijeg kao oca pjevajuće obitelji iz predstave, a potom i iz megapopularnog holivudskog filma "Moje pjesme moji snovi".

Izuzetnu pažnju Sajam je posvetio i cjelovečernjim literarno-glazbenim programima. Na Večeri Kaknije: Burgtheater u Puli predstavit će se književnici s nekadašnjeg prostora K.u.K. – Josef Winkler, Richard Schuberth, Dževad Karahasan i Miljenko Jergović, glumci Kazališta Ulysses i glazbeni duo Catch-Pop String-Strong. Večer slam poezije i electro swinga u hotelu Pula prikazat će vrsne slamere iz Graza i Rijeke te elctro swing band Kiss me Yesterday iz Beča, a u galeriji Cvajner održat će se poseban događaj – Cabaret Ljudmile Petruševske.

Na brojnim premijerama knjižnih noviteta predstavit će se djela Ante Tomića, Milane Vuković Runjić, Dževada Karahasana, Dragana Velikića, Vjerana Zuppe, Predraga Fincija, Teofila Pančića

Uvijek inovativan i avangardan, Sajam ove godine u žarište događanja postavlja strip, neopravdano marginalizirani medij u svijetu kulturnih događanja. U programu Jučerašnji svijet u stripu gostovat će značajni domaći i inozemni strip crtači i autori grafičkih novela koji obrađuju temu Prvog svjetskog rata te povijest 20. stoljeća. U Pulu dolazi sjajna gošća iz Kanade Nina Bunjevac, gost iz Beograda Aleksa Gajić, Francuzi Kris & Maël, kao i dobro poznati hrvatski autori Igor Kordej i Darko Macan. Posebna novost je i Stripovska ulica – Via dei fumetti – Strip Strasse u pulskoj Maksimijanovoj ulici i Prolazu kod zdenca, koja će u cijelosti biti u znaku stripa. U čitaonici i galeriji Srpskog kulturnog centra u Istri svakodnevno će biti otvorena strip čitaonica, strip-knjižara i galerija s izložbom Alekse Gajića Strip tavan Alekse Gajića u postavu Gorke Ostojić Cvajner, kustosice Sajma. Program Stripovske ulice osmislili su Vladimir Šagadin, utemeljitelj nakladničke kuće 2x2 i Vjeran Juhas iz Udruge Mrkli Mrak.

I filmski program prati medij stripa: od 8. do 12. prosinca održavat će se Revija filma: filmovani strip u Kinu Valli.

Uz već spomenute izložbe Marucija Ferlina i Alekse Gajića, Sajam donosi još izložbu Nine Bunjevac Zemlja otaca (Fatherland), Igora Zirojevića Grad interval fotografije iz neobične monografije o gradu, Pula – grad interval u kojoj pisac Dragan Velikić perom, fotograf Igor Zirojević objektivom i Paola Orlić povjesničarskim nervom, na osebujan način dekonstruiraju priču o Puli. Na samom početku Sajma bit će otvorena u Gradskoj knjižnici i izložba Austrijskog kulturnog foruma Zagreb – Nemirno zatišje pred buru – vrijeme prije 1914. godine.

Program nazvan po kultnoj bečkoj kavani Café Herrenhof, simbolično i s nostalgijom podsjeća na vrijeme kada je povezanost umjetničkog svijeta s kavanama bila dio svakidašnjice. U sklopu ovog programa predstavit će i Komorni ansambl Muzičke akademije u Puli.

Tema ovogodišnjeg Sajma prirodno je nametnula potrebu da se u njezinoj programskoj shemi žarišno dotakne i kulturna scena Bosne i Hercegovine te grad Sarajevo. U kontekstu davnih, ali i ne tako davnih događanja, posebni fokus zanimanja usmjerit će se na mlade bosanskohercegovačke pisce koji ne žive u Bosni, ali se u svom pismu permanentno nje dotiču. U programu "Mlada Bosna" u egzilu predstavit će se Alen Mešković s danskom adresom, Damir Avdić koji živi u Ljubljani, Emir Imamović Pirke iz Šibenika i Andrej Nikolaidis iz Ulcinja. Posebno će se predstaviti i suvremena bosanskohercegovačka poezija, gostovat će Marko Vešović, Asmir Kujović i Almin Kaplan.

Obljetnički 20. Sajam naglasit će svoj jubilej u gotovo svim tradicionalnim programima, kao što su Doručak s autorom, Bertijev program: ljubav na drugi pogled, Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Istra ispod kore

Stručni i znanstveni skupovi i ove godine bit će neizostavni dio događanja, a ostvarit će se na Fellowship programu Kumpanija od libra / Book folks te na međunarodnoj konferenciji Nakladništvo – trendovi i konteksti, koja će ove godine obrađivati temu Digitalni autori i elektroničke knjige, a organiziraju je predstavnici s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Osijeku.

Zadnji dan Sajma, 14. prosinca, održat će se dodjele dviju nagrada: jedanaesti Kiklop i druga po redu – Čitateljska nagrada dr. Ivo Borovečki.

Svečano otvorenje 20. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se 4. prosinca 2014. točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. Ceremoniju otvorenja pratit će glazbom duo Catch-Pop String-Strong i Livio Morosin. U protokolu otvorenja sudjeluju: gradonačelnik grada Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, Magdalena Vodopija, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko.

Mnogobrojni programi Sajma ostvareni su zahvaljujući partnerima Sajma od kojih izdvajamo: Austrijski kulturni forum Zagreb, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, Francuski institut Zagreb, University Press, 2x2, Javnu ustanovu Pula Film Festival – Kino Valli, Sveučilišnu knjižnica u Puli, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula i Kazalište Ulysses.

Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula, a generalni je pokrovitelj Sajma Zagrebačka banka. Donatori su Turistička zajednica grada Pule i Turistička zajednica Istarske županije. 20. Sajam je i dio cjelogodišnjeg projekta 1914. – Puna je Pula / Pola gremita.