Prvi susret katoličkih redovnica i redovnika s pravoslavnim monahinjama i monasima

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 26. siječnja 2016. - 9:11

Susret pravoslavnih monaha i monahinja i katoličkih redovnika i redovnica održan je prvi put u subotu, 23. siječnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Bila je to jedinstvena prigoda za bolje međusobno upoznavanje i razumijevanje onih koji su odabrali sličan način života u Katoličkoj odnosno Pravoslavnoj Crkvi.

 

Fr. Matijas Farkaš, gvardijan dominikanskog samostana u Gradu, govorio je o redovništvu kod katolika te dao povijesni pregled nastanka muških i ženskih redovničkih zajednica. Iguman Manastira Žitomislić o. Danilo Pavlović, koji je jednom prigodom sudjelovao i na ekumenskoj molitvi u Vatikanu, govorio je o monaškom načinu života u pravoslavlju.

 

Kako izgleda život u katoličkim samostanima odnosno u pravoslavnim manastirima upoznale su okupljene dominikanka s. Blaženka Rudić iz samostana u Korčuli i igumanija Manastira Svetih Apostola Petra i Pavla u Trebinju s. Pavla Ćuzulan.

 

Na susretu su nastupili i katolički i pravoslavni zborovi redovnica odnosno monaha. Moderator susreta bio je don Ivica Pervan, biskupijski delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog.

 

Ovaj susret organiziran je u Svjetskoj molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana i u Godini posvećenog života u Dubrovačkoj biskupiji. Odgovor je to i na poticaj pape Franje u Pismu svim posvećenim osobama u prigodi Godine posvećenog života.

 

Sudionici prvog ovakvog susreta potom su se uputili u dubrovačku katedralu gdje su sudjelovati na ekumenskoj molitvi koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a propovijedao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije Durić.