Rođendan Vlaha Bukovca: u njegovoj kući u Cavtatu će se izložiti izvorne dragocjenosti slikarevog života

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. srpnja 2019. - 8:39

U Kući Bukovac u četvrtak, 4. srpnja raznolikim muzejskim programom obilježit će se 164. godišnjica rođenja Vlaha Bukovca (1855. – 1922.). Samo za ovu priliku izložit će se izvorni Bukovčevi rukopisi i prvo izdanje autobiografije "Moj život", kao i kasnija izdanja ove danas teško dostupne knjige koja će se moći i prolistati.

11:30 - Dramska radionica za djecu – Vilinski svijet Vlaha Bukovca

Već drugu godinu zaredom u Kući Bukovac se održavaju dramske radionice inspirirane životom i djelom Vlaha Bukovca. Kroz dramske i govorne vježbe te vođene dramske improvizacije krajnji je cilj upriličiti predstavu inspiriranu stropom kazališta u Dubrovniku kojeg krasi djelo Vlaha Bukovca. Pod vodstvom Jelene Sukurice, u dramskoj radionici spojit će se tradicijske vrijednosti i moderan pristup umjetnosti. Radionica je otvorena za svu djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

18:30 - Stručno vodstvo po aktualnoj izložbi Vlaho Bukovac i Jaroslav Čermák – Ideja umjetnosti u Hrvatskoj u 19. stoljeću                       

Bože daj da nam Bukovac zamijeni pokojnog Čermáka! Tako se govorilo kad je umro češki slikar Jaroslav Čermák, jedan od najuglednijih umjetnika u drugoj polovici 19. stoljeća. Pojavljivanje mladog slikara iz Cavtata, Vlaha Bukovca na Pariškom salonu tjedan dana nakon Čermákove smrti bilo je ravno čudu. Voditeljica Kuće Bukovac Lucija Vuković održat će stručno vodstvo po aktualnoj izložbi te će prikazati odnos dvaju slikara i poimanje njihove umjetnosti na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i rezultate istraživanja provedenih za izložbu.

19:30 - Predstavljanje projekta digitalizacije autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca iz zbirke Kuće Bukovac u Cavtatu

U arhivi Kuće Bukovac nalazi se više autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca. Digitalizacija muzejske građe neophodna je za preventivnu zaštitu muzejskih predmeta te otvara mogućnost za veću dostupnost predmeta iz zbirke koji se rijetko izlažu, kako istraživačima tako i široj publici. Voditeljica muzeja Lucija Vuković i ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić predstavit će projekt digitalizacije autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca iz naše zbirke.

Samo za ovu priliku izložit će se izvorni Bukovčevi rukopisi i prvo izdanje autobiografije Moj život, kao i kasnija izdanja ove danas teško dostupne knjige koja će se moći i prolistati.

 

Izvor:Dubrovniknet.hr