U RH ušlo 13 300 migranata - U Belom Manastiru najteže

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. rujna 2015. - 9:53
Autor: 

U Hrvatsku do 8 sati ušlo oko 13 300 migranata. Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska policijska uprava za sav su promet zatvorile granične prijelaze Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batinu.

Ruža Veselčić-Šijaković
, načelnica općine Tovarnik kazala je kako dobiva vrlo šture informacije. Najavila je dolazak još jednog vlaka na postaju Tovarnik. Naglasila je kako su još prije mjesec dana na sastanku sa predstavnicima policije i Stožera za spašavanje upozoravali ovu situaciju. Tvrdili su da imaju kapaciteta smještaja 300-500 izbjeglica za registraciju. Izbjeglica je više nego mještana, trebalo je pojačati kontrolu na granicama, dodala je. 

Beli Manastir postaje grad s najvećim broj izbjeglica. Tijekom jučerašnjeg dana iz Srbije, te iz Tovarnika stiglo ih je nekoliko tisuća, a noćas još tri kompozicije s tridesetak vagona. Jedan dio organizirano je smješten u vojarnu, no velik broj besciljno luta ulicama ili leži uz cestu, u improviziranim šatorima ili u parkovima. Stanje postaje kaotično, želimo da Vlada jasno kaže koliko će migranti ostati u Osječko-baranjskoj županiji, jer mi nemamo snage i mogućnosti kontrolirati sadašnje stanje, zaključak je s noćašnje sjednice županijskog kriznog stožera, održane u Belom Manastiru.

Predsjednik stožera, župan Vladimir Šišljagić kazao je kak se ovo moglo predvidjeti još prije dva mjeseca, ali da su mjerodavne institucije još u srijedu donosile površne procjene izbjegličkog vala. Izvijestio je kako je na području Belog Manastira trenutačno pet do šest tisuća izbjeglica, da je prema gradu upućen pun vlak izbjeglica iz Tovarnika te još 16 autobusa, a da se sa srbijanske strane granice, kod Sombora, nalazi četiri do četiri i pol tisuće izbjeglica koji imaju namjeru krenuti prema Hrvatskoj. Ne znamo što ćemo s njima, kamo idu, ni zašto su iz Tovarnika došli u Beli Manastir, istaknuo je Šišljagić.