Autorska večer Dragane Kršenković Brković u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. travnja 2019. - 9:31
Autor: 

OJU ,,Muzeji" Kotor i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor, povodom Međunarodnog dana knjige, organizira u utorak, 23. travnja, “Autorsko veče Dragane Kršenković Brković”. Večer će biti održana u Galeriji solidarnosti, u Palači Pima, s početkom u 19 sati. Razgovor s književnicom o njezinom romansijerskom radu vodit će književni kritičar Vlatko Simunović, dok će ispred ustanove goste pozdraviti Marina Dulović, profesorica.

Dragana Kršenković Brković autorica je romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovijedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografije Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša, kao i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Muzičar s cilindrom i cvijetom na reveru, Modra planina i Tajna jedne Tajne.

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umjetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerziteta Crne Gore. Bila je gostujuća književnica i stipendistkinja Hubert H. Humphrey Programa, OeAD, The Austrian Federal Chancellery & KulturKontak Austria, Nemzeti Kulturalis Alap (The National Cultural Fund of Hungary), Apexart-a, Art Omi, The Whiting Foundation i UNESCO-a u Njujorku, državi Njujork, Washington DC, Kaliforniji, Beču, Gracu, Pečuju, Bolonji, Bratislavi i na Rodosu.

Međunarodni dan knjige (International Day of the Book) UNESCO je ustanovio 1995. godine kako bi se promoviralo čitanje, objavljivanje knjiga i zaštita autorskih prava. Veza između ovog datuma i knjiga datira iz 1923. godine kada su španjolski knjižari odlučili odati počast Servantesu, koji je umro na taj dan. Ujedno, 23. 4. se smatra datumom smrti Vilijama Šekspira.