Bogat program 65. Dubrovačkih ljetnih igara

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 28. svibnja 2014. - 13:21
Autor: 

Dubrovačke ljetne igre ove će godine od 10. srpnja do 25. kolovoza okupiti više od dvije tisuće umjetnika koji će na dvadesetak gradskih lokacija nastupiti u više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih izvedaba.

"Ovoga ljeta u Dubrovniku pod festivalskim sloganom 'Zidovi od kamena, srce od umjetnosti' neće biti ni lošeg vremena ni straha od njega", kazao je danas u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) intendant 65. Igara Krešimir Dolenčić.

Najavio je "vrlo suvremeni festival s tradicionalnim programom" koji slavi Williama Shakespearea, obuhvaća velikane Georgija Para, Joška Juvančića, Ivu Brešana, Arsena Dedića i Alessandra Baricca, nekoliko premijernih dramskih naslova i niz koprodukcija i gostovanja te bogat glazbeni i zanimljiv likovni i filmski program.

Shakespeareovi "Romeo i Julija" prva su ovogodišnja dramska premijera koja će u prijevodu Luka Paljetka i režiji Jagoša Markovića biti izvedena 25. srpnja u renesansnom ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu. Na Držićevoj poljani 9. kolovoza premijerno će u režiji Krešimira Dolenčića biti izveden "Dundo Maroje", najpoznatija i najizvođenija komedija Marina Držića.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju će se premijerno u režiji Ante Vlahinića izvesti ulomci iz "Ratnog dnevnika" Džemile Bukovica.

I ove je godine na programu "Ekvinocijo" Ive Vojnovića u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. U dramskom programu gostovat će i predstava Splitskoga ljeta, Shakespeareov "Timon Atenjanin", koji je premijerno lani odigran u režiji Georgija Para.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevu poljanu neobarokni balet "Opasne veze", po motivima istoimena romana Pierra Choderlosa de Laclosa i "Kvarteta" Heinera Muellera na glazbu Georga F. Handela, J. S. Bacha, Antonija Vivaldija i drugih majstora baroka.

Projekt "Pisci u Sponzi" Mani Gotovac ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca (HDP) ove godine uz ostalo donosi premijernu izvedbu naslova "Ocean more" talijanskog autora Alessandra Baricca u adaptaciji Mani Gotovac i izvedbi varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a na programu su i drama "Bez odraza" Ive Brešana u izvedbi šibenskoga HNK i režiji Vinka Brešana te predstavljanje zbirke kratkih priča "Južna država" Ivana Vidića. U Kneževu dvoru održat će se večer Arsena Dedića pod nazivom "Pisac opće prakse", a studentski teatar Lero gostovat će s "Pomrčinom" nastalom po zapisima Ruđera i Anice Bošković.

Likovne izložbe ponovno će biti dio popratnog programa Igara, a u povodu njihove 65. obljetnice u Palači Sponza i Multimedijalnom centru Visia bit će otvorena izložba "Oblikovatelji sjećanja - fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara".

Bit će prikazani i filmovi koje su o Igrama snimali istaknuti redatelji poput Zvonimira Berkovića te predstavljena monografija kazališne glumice Neve Rošić, koja iduće godine slavi 60. obljetnicu rada, dodao je Dolenčić.

Glazbeni program ove je godine u znaku baroka pa će u Dubrovniku gostovati talijanski Ansambl Concerto de' Cavalieri, jedan od najslavnijih svjetskih orkestara Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig te francuski vokalno-instrumentalni sastav Le Concert Sprirituel.

Barokne vještine domaćih glazbenika predstavit će ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl. S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist Andrea Padova, te soloflautist Bečke filharmonije Dieter Flury.

U Dubrovniku će gostovati i trio Davida Gazarova, Slovenski oktet, Kvartet tuba XL s trubačem Ericom Aubierom, Kvartet Tartini i brojni drugi, a nekoliko koncerata priredit će i Dubrovački simfonijski orkestar.

Program 65. Igara zatvorit će 25. kolovoza ispred crkve svetoga Vlaha Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i uz solistički nastup baritona Željka Lučića i sopranistice Lane Kos.