Boka na otoku Krku

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. listopada 2015. - 11:24
Autor: 

Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i na taj način prepoznavajući iznimno pomorsko nasljeđe, 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressusissato kojim se obilježava obljetnica Lepantske bitke.

Kao dio manifestacije, sinoć je u Galeriji Decumanus otvorena izložba Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, pod nazivom „Blago iz bokeljskih baula“, autorice mr. Mileve Pejaković Vujošević i Jelene Karadžić (etnolog). Na izložbi je izloženo preko 80 eksponata iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore - Kotor i privatnih riznica obitelji Radimir, Dabinović iz Dobrote, Brajković-Radulović iz Perasta, i obuhvaćeno je razdoblje od XVIII. do prve polovice XX. stoljeća.

Svoje mjesto na izložbi našli su predmeti koji su iskovani u Kotoru, a koji su krasili bokeljsku narodnu nošnju, kubure iz XVIII. stoljeća, ćese, kao što je to primjer koji je uradio Ivo Burunić koji je ugravirao na ćesi  i svoje ime i izradu 1861. godinu.

Pored predmeta koji su krasili mušku narodnu nošnju izloženi su i predmeti koji su krasili žensku nošnju iz Dobrote -  trepetaljke, španjolski češalj, pontapet – broš, kao i djelovi koji su rađeni sa zlatnom niti, a bili su sastavni dio nošnje, a posebno mjesto imala je ženska noćna kapa- cacara koja je rad dobrotskih čipkarica.

Osim muških potreta i na ženskim portetima su se mogli vidjeti ukrasni predmeti pa je na izložbi  postavljen portret Zorke Radimir, zatim portret Caroline Hassman, i lijepi portret Peraštanke - rad Ivana Volarića.

Na otvorenju izložbe nazočne je pozdravila direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore, Mileva Pejaković Vujošević, koja je tom prigodom istakla: „Kultura je oblast koja se prožima kroz sve segmente ljudskog trajanja i postojanja, a ljepota življenja samo je dio tog kulturnog miljea koja se na području Boke kotorske ogleda kroz življenje u brojnim lijepim kapetanskim palatama i reprezentativnim kućama. Sva ta zdanja imaju naglašenu kulturno-istorijsku, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, i ona su najbolji način, svjedok i svjedočanstvo o stepenu društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja Boke, koja je prava oaza pomorskog života. Želja našeg Muzeja je da afirmiše vrijednost tog kulturnog naslijeđa i približi ga svima vama, pa je i u tom pravcu realizovan projekat - izložba „Blago iz bokeljskih baula". Važni datumi, događaji i jubileji su za poštovanje i pamćenje i u tom pravcu, zahvaljujući gospođi Maji Parentić, direktorici Centra za kulturu Grada Krka, realizovali smo ovu izložbu, a sve povodom 444. godišnjice Lepanske bitke (1571-2015] u kojoj je učestvovala galija ,,Sv Tripun" iz Kotora zajedno sa galijom „CristoRessussitato" sa Krka. Namjera nam je bila da ovom izložbom, na kojoj je izloženo preko 80 eksponata iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore i privatnih riznica, građanima drevnog grada Krka približimo samo mali dio kulturnog naslijeđa Boke kotorske“.

Ovo je još jedan dokaz kulturne suradnje između Crne Gore i Hrvatske, te prigoda da se bokeška kultura i bogata bokeška povijest upoznaju na jedan poseban način.