Duh inuitske kulture u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 28. veljače 2015. - 10:38
Autor: 

U Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Umjetnost kanadskih Inuita – grafike, skulpture i tapiserije“, kolekcionarke Judith Varney Burch.

Uvodnu riječ dao je PR manager Porto Montenegra Danilo Kalezić, izrazivši izuzetno zadovoljstvo što je ova izložba postavljena upravo u  Porto Montenegru u Tivtu.

Kolekcionarka Judith Varney Burch, bez koje ova izložba ne bi bila moguća, približila je posjetiteljima način života Inuita: “Tapiserije su jedinstvene i volim da ih pokažem širom svijeta svima koji žele da ih vide zato što su vizuelno vrlo atraktivne. Samo šivenje je bilo kritično i vrlo važno za ženu da bi stvorila odjeću za svoju porodicu. Kada bi čovjek odlazio u lov šavovi su morali biti urađeni najbolje moguće jer bi inače oni umrli od zime. Uloga žene bila je da šije, kuva i podiže porodicu“.

„Inuiti su autohtoni narod kanadskog Arktika; otprilike 45.000 Inuita živi u 53 zajednice. Ovi radovi evociraju život kojim Inuiti žive vjekovima, život u harmoniji, sa okruženjem koje nije uvijek lako podnijeti, ali kako to umjetnost pokazuje nije neizdržljivo kako mi mislimo, koji nismo upućeni na njihov način života. Na izložbi se mogu vidjeti interpretacije, način izražavanja životinja kojima se hrane Inuiti, biljaka koje rastu na sjeveru i naroda sjevera. U toku posljednjih sto godina životi Inuita su se dramatično promijenili zbog spoljnih uticaja od kojih mnogi nisu poznati. Vidjet ćete da u katalogu umjetnika ima riječi o umjetnicama koje su morale da se presele sa svoje zemlje u nastojbine gdje su se borili da uče o svojoj kulturi od predaka i da ih zaštite za svoja pokoljenja“ rekao je o izložbi Filip Pinton, veleposlanik Kanade za Srbiju i Crnu Goru.

Pored brojnih posjetitelja, izložbi je nazočila i ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

Izložba će biti otvorena do 30. ožujka, a Zbirka pomorskog nasljeđa otvorena je radnim danima od 9 do 16 sati, a subotom od 13 do 17 sati.