Izložba “Umjetnost kanadskih Inuita”

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. veljače 2015. - 10:18
Autor: 

Izložba Umjetnost kanadskih Inuitagrafike, skulpture i tapiserije, kolekcionarke Judith Varney Burch, bit će postavljena od 28. veljače do 30. ožujka u Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru.

Decenijama skupljane tradicionalne narodne umjetnine u inuitskim (eskimskim) zajednicama s Bejker jezera, na sjeveru Kanade, prenose jedinstveni kanadski identitet Inuita, njihove duhovne percepcije i vjerovanja predaka, kao i običaje. U fundusu izložbe koja će publika u Crnoj Gori imati priliku da vidi prvi put, dominantne su tapiserije u kojima petnaest žena  živopisno oslikavaju tradicionalne scene lova i enigmatske simbole značajne za njihovu kulturu – tapiserije su pune jakih kontrasta i jarkih boja, narativnog i zamršenog veza i dezena. 

Osim zanimljivih grafika, skulptura i tapiserija koje će se naći na izložbi, vrijedno je pročitati i biografije umjetnica, kako bi se bolje razumio njihov identitet i tipičan način života – to su žene koje aktivno love karibue (vrsta jelena) i žive u ledenom divljem prostranstvu, nomadskim načinom života,

Šivenje je vitalna vještina preživljavanja Inuita koji žive od svoje zemlje. Žene su strugale i žvakale kožu karibua i foke kako bi ih omekšale u procesu kreiranja odjeće, i koristile bi tetive kao niti. Domišljatost ovih žena i vješto šivenje pretvaralo je životinjsku kožu u odjeću, pokrivače, pa čak i u plovila, poput kajaka. Cijela obitelj je zavisila od umijeća ženinog šivenja, od muževa koji su išli u lov, dok su se bebe krile u majčinoj jakni-parki. Ukrašavanje jakni i odjeće raskošnim šarenim detaljima u igloima, prenesene su i u modernu tekstilnu umjetnost današnjih inuitskih žena – te će svi posjetitelji  izložbe vidjeti i moderne parke, unikatne i ručno rađene.

Zbirka pomorskog nasljeđa otvorena je radnim danima od 9 do 16h, a subotom od 13 do 17h.