Izložba kipara Nikole Radonjića u Portu Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. prosinca 2017. - 10:23
Autor: 

Izložba reljefa Ples letećih sfera crnogorskog kipara  Nikole Radonjića postavljena je u korporativnoj zgradi Porta Montenegra . Izložba se sastoji od reljefa na kojima su prikazani arhetipski simboli - dominantan motiv su sfere,  koje simboliziraju  najsuptilnije oblike svijesti.   Kao takve predstavljaju  i putokaz na čovjekovom putu spoznaje samog sebe i svijeta oko sebe, vrlo često djeluju u vidu vraćanja vjere u smislenost egzistencije i  postaju vid kreativne energije koja kulminira kreativnim radom, ističe kipar  Nikola Radonjić. 

„Glavni motiv u mojim djelima je ljudska figura, deformisana, kažnjena zbog svoje otuđenosti od neke univerzalne istine. Figure se prepliću i stapaju jedna u drugu, zajedno čine kompoziciju koja materijalizuje moja misaona zapažanja. Moji radovi asociraju na čistilište, prostor između raja i pakla, mjesto kojeg nismo svjesni, a u njemu smo. Za neka djela inspiracija je bio psihički pritisak koji je tištio moje misli, otvarajući razmišljanja mog odnosa i mjesta u postojanju. U mojim djelima razum vodi stalnu bitku sa neželjenim emocijama“, dodaje Radonjić.

Radonjić pored kiparskih  materijala - terakote i poliestera koristi boju. Nataloženi tragovi rđe i korozije, kojima autor prekriva ove reljefne strukture, simbolički su izraz jednog filozofskog uvjerenja o nesposobnosti spoznaje važnosti duhovne i psihičke čistoće, zanemarivanju ideja, općoj  mentalnoj koroziji suvremenog čovjeka i postulata njegovog, tehnološki kontroliranog doba, istakla je likovna kritičarka Milica Bezmarević.

 

Nikola Radonjić je rođen 1986. godine u Podgorici. Završio je osnovne i specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi Milivoja Babovića. Sudionik je mnogobrojnih kolektivnih izložbi i projekata u zemlji i inozemstvu. 

 

Izložba će biti postavljena do 15. 12. 2018.