Izložba skulptura „Duh života“ umjetnice Marine Stoponje

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 24. rujna 2019. - 11:21
Autor: 

Otvaranje samostalne izložbe skulptura „Duh života“, umjetnice Marine Stoponje, koju će otvoriti veleposlanik RH u Crnoj Gori  gospodin Veselko Grubišić, održat će se  u srijedu,  25.9., s početkom u 20 sati u Spomen domu „Crvena komuna“ u Petrovcu. Izložba je dio manifestacije „Septembarski dani kulture“. Kustosica izložbe je mr. Milijana Istijanović.

U nastavku Vam prenosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje Nikola Albaneže: „Poigravanje pak značenjima, a ne samo prividima autoričina je još u većoj mjeri istaknuta specifičnost koja bitno obilježava njenu individualnost. Na tragu pop-arta koji je od početka uzimao kao predloške banalne predmete svakodnevice i doslovno ih replicirao u umjetničkom formatu, i Marina sažetim i čistim izrazom, zasnovanim na ekonomičnosti primijenjenih sredstava, istražuje sadržaje koje nosi – jastuk. Međutim, njeno je propitivanje usustavljeno u seriju i svjesno usmjereno simboličkim potencijalima izvedenih kompozicija. Konkretno; semantika je zasnovana na odnosu između asocijativnih nizova: s jedne strane jastuk uz koji vežemo nježnost, intimnost, spokoj, dok mu se s druge kontrastno dijaloški nameću različiti elementi: jabuka kao znak želje i žudnje, glava kao stilizirani odraz produhovljenosti ili sjekira kao žestoka, gruba suprotnost navedenim „jastučnim“ atributima. Ali drama je tek jedan mogući ishod; humorni odmak neprestano čuči u prikrajku“.

Marina Stoponja je rođena  1959. godine u Zagrebu u Hrvatskoj. Diplomirala je 1999. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na odjelu kiparstva. Član je HDLU-a od 1999. a HZSU-a od 2001. godine. Trenutno studira na poslijediplomskom doktorskom studiju kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetničku karijeru posljednjih  nekoliko godina paralelno razvija i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Do sada je realizirala 20 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu od kojih su i nedavno održane u Dubaiju, Zagrebu i Ras Al Khaimak.

Realizirala je desetak javnih radova u zemlji i inozemstvu. Njezine skulpture nalaze se u privatnim i muzejskim kolekcijama od Hrvatske do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Izložba je otvorena za posjetitelje do 14. 10. 2019.