Izložba slika Slobodana Boba Slovinića u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. kolovoza 2020. - 11:15
Autor: 

Otvaranje izložbe slika autora Slobodana Boba Slovinića,  pod nazivom „Pariske reminiscence“  upriličit će se  u Muzeju i galeriji Tivat u utorak, 25. 8. 2020. godine,  s početkom u 20 h.

„Slobodan Slovinić je rođen u Budvi 1943. godine. Srednje obrazovanje stekao je na Cetinju i u Podgorici, a diplomirao je na Akademiji za primijenjene  umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. godine u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 60 samostalnih i više od 400 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada, među kojima su: Zlatna plaketa za slikarstvo iz 1969. godine, Prva nagrada “Zimskog salona” u Herceg Novom, Nagrada za slikarstvo “Grada Breseja” u Francuskoj, Nagrada fonda “Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu “13. novembar”  na Cetinju, Prva nagrada salona “13. novembar” na Cetinju, “Počasna nagrada” za slikarstvo Saveza francuskih umjetnika u Parizu, “Trinaestojulska nagrada” Crne Gore, i druge. Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine. Član je ULUCG I ULUPUCG, a od 1983. i udruženja “Maison des Artistes” iz Pariza. 1978. godine izabran je za sekretara Odbora za likovne umjetnosti u CANU. Jedan je od osnivača Crnogorske panevropske unije. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se i publicistikom, enterijerom i dizajnom, a autor je knjiga: “Pariski zapisi” (1996.) , “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” (2010.), “Ars Libris” (2013.), “Pariske Reminiscence” (2020.)“.

Izložbu će otvoriti profesor književnosti Neven Staničić, dok će posjetitelji  imati priliku  pogledati  izložbu svakim radnim danom od 8 h do 14 h i od 15 h do 21 h, kao i vikendom od 17 h do 21 h.

Zbog zdravstvene situacije otvaranje će se održati ispred galerije, na otvorenom. Ovom prilikom napominjemo posjetitelje  da drže propisanu distance, kao i da, prilikom ulaska u galeriju, izvrše neophodnu dezinfekciju ruku.