Jake veze Crne Gore i Turske

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 17. srpnja 2015. - 9:08
Autor: 

Sinoć je u Muzeju grada Perasta izložbu pod nazivom “Turski fermani i berati iz fundusa Muzeja grada Perasta” otvorio turski veleposlanik Mehmet Niyazi Tanilir, koji je pohvalio rad i suradnju s Muzejom grada Perasta i naglasio da posebno cijeni angažiranje direktora ove ustanove Andra Radulovića, kao i rad autorica izložbe Mirjane Vukasović i Sandre Simeunović. Izrazio je zahvalnost na uspostavljenom prijateljstvu i otvorio vrata Muzeju grada Perasta svim turskim arhivima u kojima se nalaze dokumenta vezana za Perast i njegovu povijest.

Direktor OJU Muzeji Andro Radulović naglasio je da Muzej grada Perasta posjeduje izuzetnu arhivsku građu koja obuhvaća razdoblje vladavine Mletačke republike, Austrougarske monarhije, vladavine Francuske i Rusije, a poseban kuriozitet su arhivarije vezane za Osmansko carstvo, koje su za ovu izložbu konzervirane i izložene. Radulović kaže da je izložba međunarodnog karaktera i da predstavlja prvu suradnju institucija kulture Crne Gore i Turske, te da je Muzej postao bogatiji za nove povijesne podatke zahvaljujući nesebičnoj pomoći zaposlenih u Muzeju i znanju i predanom radu stručnjaka iz Turske.

„Boka kotorska je oduvijek bila stecište više kultura i civilizacija koje su, svaka na svoj način,ostavile traga. Kao mjesto na strateški vrlo važnoj poziciji bila je i na udaru raznih osvajača a naročito Perast grad koji je kroz istoriju uvijek bio čuvan i branjen, grad  u kom se odvijala trgovina i kontakti sa sredozemnim lukama  pa su Peraštani sa tih svojih putovanja u svoj  rodni grad  donosili duh i  kulturu  ali ujedno i  nastojali da očuvaju svoje običaje.

Tekovine modernih vremena  donose promjene i u Perast pa ovom izložbom imamo namjeru da Vam predstavimo  jedan drugačiji način  života. Tokom 19. vijeka  osim trgovinom i pomorstvom, neki Peraštani su bili u diplomatskoj misiji  i predstavnici  pomorskih kompanija  na teritoriji Otomanskog carstva od kojeg su, za svoje zasluge  bili nagrađivani i odlikovani. O tome  govori večerašnja izložba na kojoj su predstavljeni  fermani, berati i odlikovanja koja posjeduje Muzej grada Perasta“, istakla je jedna od autorica izložbe Sandra Simeunović.

Mirjana Vukasović, također autorica izložbe rekla je kako je ova izložba posvećena odnosima između Perasta i Osmanske imperije, koji nisu uvijek bili neprijateljski, već je među njima bilo i ekonomske suradnje.

„Rad na fermanima i beratima pričinjavao je čast, zadovoljstvo i obavezu da se na što uvjerljiviji način prikaže kultura turskog naroda kroz osmansko pismo koje je vjekovima živjelo i živi na ovim prostorima. Prevodi fermana i berata ne bi bili mogući bez eminentnih stručnjaka iz Republike Turske Adnana Toruna, zamjenika direktora odjeljenja u Arhivu u Ankari i Hakki Sahina stručnjaka iz iste institucije. Prevodilac na ovom projektu bio je student turkologije u Sarajevu Selver Krnić“, izjavila je Vukasović.