Noć s prijateljima

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 31. prosinca 2014. - 9:25
Autor: 

Sinoć je u Muzeju grada Perasta obilježen završetak uspješne poslovne godine. 2014. god.  Muzej grada Perasta je zaista obilježio mnogobrojnim kulturnim događajima  - od izložbi, koncerata, okruglih stolova do promocija knjiga, stručne literature i časopisa.

"Već tradicionalno, obilježavamo kraj uspješne poslovne i radne godine u kojoj je veliki broj posjetilaca obišao Muzej grada Perasta, i u kojem se ove godine odigrao zavidan broj vrijednih dešavanja. Naime, u 2014. godini u našem muzeju je bilo 26 događaja, najviše do sada, od izložbi, koncerata, okruglih stolova do promocija knjiga, stručne literature i časopisa. 

Trudili smo se da kroz izuzetno vrijedne izložbe, Jatagani i Ženska oglavlja, prikažemo posjetiocima crnogorsku istoriju, a opet kroz izložbu Ćirilična dokumenta peraškog arhiva da odamo počast i Perastu i Peraštanima koji su nam predali ovo veliko bogatstvo koje čuvamo u Muzeju grada Perasta.

Nastavili smo saradnju sa provjerenim i priznatim partnerima, tako smo sa Institutom za biologiju mora organizovali izložbu “Nove tehnologije u izučavanju mora”, sa Međunarodnim festivalom Klapa Perast smo organizovali više koncerata i okruglih stolova, sa Galerijom Stari most iz Bijelog Polja je ove godine organizovana osma izložba po redu, sa JU Naša Radost iz Kotora je organizovana izložba dječijih radova “Svijetom šeta neka šara”, sa Ambasadom Italije u CG i Narodnim univerzitetom iz Trsta je organizovana izložba i predavanje o Trstu od perioda mletačke republike do carstva, sa ambasadom ruske federacije u CG je organizovana izložba samovara, Centrom za konzervaciju i arheologiju CG koji je u ovoj godini restaurirao veliki broj predmeta iz našeg muzeja, Portom Montenegrom koji nam je ove godine poklonio vrijednu opremu, Pomorskim Muzejom CG, Galerijom Gajo iz Podgorice, sa Muzičkom školom Vida Matjan iz Kotora i brojnim drugima.

Tokom ljetne sezone brojni posjetioci su u našem muzeju mogli da vide djela velikana savremene crnogorske likovne umjetnosti. To su djela Dada Đurića, Petra Lubarde, Ratka Odalovića i Draška Dragaša, i mogu slobodno da kažem da su ove izložbe obilježile kulturno ljeto ne samo u Kotoru,već i u Crnoj Gori.   

Dalje, u našem muzeju su održane i brojne promocije knjiga, “Ćirilična dokumenta peraškog arhiva”, autora Gorana Komara, “Boja duboke vode” Branislave Radević, “Jedro nade” Nikole Malovića, te udžbenika “Metodologija terenskog istraživanja u antropologiji” autorke Vesne Vučinić Nešković.

Takođe, spomenuo bih i brojne koncerte koji su obilježili ovu godinu, to je koncert klape Vela Luka, koji ćemo ponoviti 2. januara, internacionalnog ansambla Joy of music iz Podgorice koji je gostovao dva puta, koncert orkestra iz Budimpešte na terasi Muzeja, koncert profesora harmonike Predraga Jankovića, kao i večerašnji koji oplemenjuje ovo naše druženje.

Muzej grada Perasta je u ovoj godini ostvario izuzetnu saradnju sa Ambasadom Turske u CG, i Njegova Ekselencija ambasador je dva puta posjetio naš muzej kojom prilikom je dogovorena saradnja. Kao rezultat toga dva stručnjaka iz Ankare su u junu boravila u našem Muzeju i prevodila turske fermane sa osmanlijskog na moderan turski, a za narednu godinu je planirana izložba i radionica vezani za period turske vladavine u Boki Kotorskoj.

U narednoj godini planiramo da više pažnje posvetimo fondu Muzeja grada Perasta, pa će izložbena djelatnost biti usmjerena u tom pravcu.

Ne mogu da ne spomenem i vrijedne događaje u drugim jedinicama OJU Muzeji Kotor. Tako bih izdvojio u Galeriji Solidarnosti promocije knjiga “ARS Libris” Slobodana Slovinića, “U potrazi za izgubljenim slikarstvom, o majstoru Lovru iz Kotora i slikarstvu na prostoru od Dubrovnika do Kotora tokom druge polovice 15 stoljeća” autorke Ivane Prijatelj Pavičić, zatim “Crna Gora i Habzburška monarhija” Nika Martinovića, predavanje profesorice Buzov o rimskim mozaicima, te  izložbe Svetlane Dragojević, Peka Nikčevića, Jova Ivanovića, Draga Dedića i Stevana Kordića, i posebno izložbu “Slovenačka umjetnost iz fonda Gelerije Solidarnosti” za koju su slike i statue restaurirane. U narednoj godini planiramo da damo akcenat na fond iz Galerije Solidarnosti, jer se na taj način, pripremom izložbe i same slike restauriraju.

Takođe, od avgusta ove godine u sklopu OJU Muzeji Kotor se nalazi i izvanredno zdanje crkve Sv. Pavla, koja je ove jeseni bila domaćin izložbi “Djelo za sjećanje” Janisa Kunelisa, jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika tzv “arte povera”. Ovaj događaj je sigurno urezao ime OJU Muzeji Kotor na kulturnoj karti Evrope.

Takođe bih spomenuo uspješnu saradnju sa našim lokalnim medijima Radio Kotor, Skala, Dux i Bokanews, koji su nas vjerno pratili tokom tokom našeg rada, i kojima se ovom prilikom i zahvaljujem"- rekao je direktor OJU Muzeji Kotor Andro Radulović.

 

Kustosi Muzeja su bili na usluzi da provedu nazočne Muzejom, te su posjetitelji bili u prilici da se bolje upoznaju s onim što ih je zanimalo  tijekom godine. Večer se nastavila u ugodnom druženju prijatelja Muzeja.