Kazališna predstava „Perikle“ u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 22. kolovoza 2017. - 10:09
Autor: 

Kazališna predstava „Perikle“ odigrat će se na sceni Atrija  Buća 23.8., s početkom u 21 sat.

„Komedija „Perikle“ pripada četvrtom razdoblju Šekspirovog stvaralaštva, koje istoričari književnosti vezuju za period od 1609. do 1612. godine. Ono je nazvano ”romantično”, odnosno ”poslednje”, a obuhvata tragikomedije ili romantične drame: Simbelin, Zimsku bajku i Buru, kao i dramu čije je autorstvo bilo upitno, imajući u vidu praksu pisanja u više ruku u vremenu elizabetanskog pozorišta, „Perikle, tirski princ“.

Radeći na ovoj predstavi Nikita Milivojević je naglasio: „Nalazim da je nekoliko poslednjih Šekspirovih komada (’Simbelin’, ’Zimska bajka’, ’Perikle’, ’Bura’) zaista vrlo posebno. U njima kao da nema stvarne istine, više su nekakave fantastične priče prepune neverovatnih događaja, sa puno obrta i iznenađenja, ali i sa dosta nedoslednosti i neusaglašenosti među događajima. Dosta toga je vremenski i prostorno imaginarno i deluje kao ’bajka’.

„Kako poslednjih godina imam utisak da živim u jednoj ’bajkovitoj’, prilično nestvaranoj stvarnosti, u kojoj je sve moguće, odjednom su ovi poslednji Šekspirovi komadi postali jedni od mojih omiljenih. Upravo mi ta ’neverovatnost događanja’ predstavlja jednu od njihovih posebnih draži“.

U predstavi igraju: Aneta Tomašević,  Sonja Milojević,  Zoran Karajić,  Ervin Hadžimurtezić,  Dejan Šarković, Vladimir Milojević,  Deana Kostić,  Miloš Vojnović,  Strahinj Barović,  Kristina Pajkić.