Koncerti - dio bogatog programa ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. lipnja 2016. - 9:08
Autor: 

Festivalski orkestar KotorArt-a osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i perspektivni glazbenici  regije, kako bi tijekom nekoliko nedjelja pripremali i izvodili odabrane programe, afirmirajući različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj „staggione“ (sezonski) orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za glazbuj raznih epoha i glazbenih stilova i žanrova i danas čini jedan od glavnih elemenata programa KotorArt Don Brankovih dana muzike. Poseban akcent u radu orkestra stavljen je na predstavljanje suvremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti.

Kao dio ovogodišnjeg programa KotorArt Don Brankovih dana muzike, Festivalski orkestar će otvoriti glazbeni segment KotorArt-a 13. 7., pod palicom Mira Homena, izvođenjem novih djela mladih crnogorskih kompozitora Aleksandra Perunovića i Nine Perović, te hrvatskog kompozitora Ive Josipovića, nastalih po narudžbini KotorArt-a povodom obilježavanja deset godina smrti don Branka Sbutege. Također, Festivalski orkestar će 12. 8.,održati koncert pod nazivom “Crna Gora , inspiracija” posvećen suvremenim crnogorskim (i ne samo crnogorskim) kompozitorima, kojim će Festival glazbeno obilježiti deceniju nezavisnosti. Pored njegovanja mladih, ali i već afirmiranih crnogorskih kompozitora, Festivalski orkestar će nastupiti i s meksičkim dirigentom Huanom Karlosom Lomonakom i svjetski afirmiranim mađarskim flautistom Janošem Balintom 7. 8., izvodeći između ostalog i djela meksičkih kompozitora koje domaća publika nije imala prilike da čuje do sada.

Na posljednjem nastupu Festivalskog orkestra ove godine, 16. 8., uz pomoć poljskog veleposlanstva u Podgorici, KotorArt će ugostiti jednog od najcjenjenijih stvaratelja  iz sfere umjetničke glazbe danas. U pitanju je kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki, koji će dirigirati svoja djela kao i djela drugih poljskih kompozitora  uz nastup solistice Patricje Pjekutovske na violini.

Ovi koncerti dio su bogatog programa ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike, koji se održavaju u periodu od 13. 7., do 17. 8., pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Općine Kotor, a a podrškom Luštice Bay, Coca-Cole, Prve banke Crne Gore, i drugih sponzora i partnera.