KotorArt Akademija

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 17. veljače 2020. - 10:30
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike organiziraju KotorArt Akademiju, tri majstorske radionice za klavir, violinu i violončelo s istaknutim glazbenicima i pedagozima. Radionice će se organizirati od 15. 7. do 7. 8.2020. u Kotoru u prostorijama Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“.

Majstorsku radionicu za violončelo održat će profesor na Univerzitetu Mocarteum u Salzburgu, Đovani Njoki /Giovanni Gnocchi/, za violinu profesor na Univerzitetu Ilinois, Stefan Milenković, i za klavir, profesor na Međunarodnom Univerzitetu Florida u Majamiju, Kemal Gekić. Svaka radionica trajaće po 3 dana i to od 15. do 17. 7. za violončelo, od 28. do 30. 7. za violinu i od 5. do 7. 8. za klavir.

Sve dodatne informacije, vezane za prijavu polaznika na neku od majstorskih radionica, mogu se pronaći na web stranici Festivala, www.kotorart.me/academy. Također, zainteresirani mogu pisati organizatorima na mail adresu academy@kotorart.me.

Nakon svake radionice očekuje nas i recital samih umjetnika na Festivalu. Đovani Njoki i Stefan Milenković nastupit će uz sjajne pijaniste, Alasdair Beatson-a i Vladimira Miloševića.

U nastavku pročitajte biografije umjetnika:

Đovani Njoki, violončelist

Svoj debitantski solistički nastup imao je na koncertu na kojem je nastupao i čuveni violončelist Jo-Jo Ma. Učio je od vrhunskih pedagoga kao što su Roko Filipini, Mario Brunelo, Enriko Bronci, Luka Simončini, Klemens Hagen i dr. Laureat je više natjecanja dobitnik Nagrade Parkhouse, londonskog Vigmor hola, a nakon jednog natjecanja 2012. godine, postao je profesor violončela na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu. Osam godina bio je solo-čelista Salcburške kamerate, tokom jedne sezone gostujući prvi čelista u Kraljevskom filharmonijskom orkestru u Londonu, zatim, po pozivu, i u Minhenskim filharmoničarima, Malerovom komornom orkestru, Sidnejskоm simfonijskom orkestru, Londonskom simfonijskom orkestru. Od 2008. godine član je Orkestra Lucernskog festivala, pod upravom dirigenta Klaudija Abada. Kao solista, nastupao je s orkestrima kojima su dirigirali Gustavo Dudamel, Kristofer Hogvud, Daniel Koen i drugi, a kao komorni glazbenik ostvario je saradnju s Leonidasom Kavakosom, Aleksandarom Madžarom, Gordanom Nikolićem, Romanom Simovićem, Pjerom Amojalom, Iljom Gringolcem i dr. U tekućoj sezoni izvodi najvažnije koncerte za violončelo autora različitih epoha, među kojima su Dvoržak, Šuman, Bokerini, Čajkovski, Hajdn, Betoven, Brams, Gulda. 

Stefan Milenković, violinist

Karijeru je započeo sa samo šest godina. S deset je svirao na Božićnom koncertu u Vašingtonu za predsjednika SAD-a R. Regana, potom za predsjednika Sovjetskog Saveza M. Gorbačova u Beogradu, a s četrnaest godina za papu Jovana Pavla II. Već u šesnaestoj godini održao je svoj hiljaditi koncert. Pobjednik brojnih svjetskih natjecanja, posvećen humanitarnom radu, s bogatom diskografijom, Milenković nastupa s vodećim svjetskim orkestrima, a kao strastveni komorni glazbenkžik redovno koncertira u ciklusu „Jupiter Chamber Music“ (Njujork), na festivalima „Manchester“(Vermont), „High Peaks“(Njujork), kao i na Zagrebačkom festivalu komorne glazbe. Kroz suradnju s rok bendom „Gorillaz“, gitaristom Edinom Karamazovim i gitaristom Vlatkom Stefanovskim, Milenković istražuje svijet improvizacije, akustične i električne violine. Predavao je na čuvenom Džulijardu, a trenutno je redovni profesor na Univerzitetu Ilinoisa, kao i gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

Kemal Gekić, pijanist

Kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije, Kemal Gekić se prepoznaje po originalnom pristupu glazbenoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa po čitavoj Europi, Sjedinjenim Američkim Državama, Bliskom i Dalekom istoku, Kanadi, bivšim zemljama Sovjetskog Saveza, Japanu, Jugoistočnom Pacifiku i Egiptu. Veliko zanimanje na američkom tržištu posljednjih godina odvelo ga je u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svjedoče o sve većoj popularnosti njegovih izvođenja. Pune dvorane na koncertima Kemala Gekića u Japanu privukle su pažnju mnogih univerziteta i konzervatorija širom zemlje u kojima održava brojne majstorske tečajeve. Njegov kompakt-disk objavljen za Izdavačku kuću Naxos, s transkripcijama Rosinija – Lista, osvojio je Rosetu, nagradu muzičkog vodiča Penguin, dok se njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista smatra najboljim u povijesti pijanizma.