KotorArt donosi obiman i kvalitetan kulturni program

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 12. travnja 2016. - 9:07
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt,  XV. po redu,  asocijacija većine ljetnih festivala koji se odvijaju u Kotoru, kontinuirano i dosljedno baštini ideju da je Kotor, grad koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, idealno mjesto za preplavljivanje svake ulice i trga umjetnošću. Danas najkompleksniji festival umjetnosti u zemlji, KotorArt nosi predznak manifestacije od nacionalnog značaja, uživa međunarodni ugled, okuplja velike svjetske umjetnike, i svojom kvalitetom i raznolikošću privlači najširi dijapazon publike. Osnovne vrijednosti ove složene, multiumjetničke manifestacije su umjetnička kvaliteta, diversifikacija programa i publike, trošenje preko 80% budžetskih sredstava na programe, proširivanje aktivnosti festivala kako vremenski, tako i na druge oblasti (edukacija, turizam, ekološke aktivnosti, izdavaštvo, itd.), snažna povezanost s lokalnom zajednicom i jačanje duha pripadnosti, te težnja da festival doprinese kreiranju grada, umjesto pukog korištenja.

KotorArt  - Kotorski festival pozorišta za djecu će u tradicionalnom terminu od 1. do 12. srpnja donijeti 15 žanrovski raznovrsnih profesionalnih kazališnih predstava, koje će izvesti umjetnici iz Južne Koreje, Turske, Španjolske, Njemačke, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, itd. Uz reprizna izvođenja predstava  „Guliver“,  „Kako rastu veliki ljudi“  i  „Kinez“, koje su u prethodne tri godine nastale kao festivalske (ko)produkcije, festival će publici ponuditi i dvije premijere. U koprodukciji s Gradskim pozorištem Podgorica, bit će izvedena predstava za mlade „Kavez“, koju po vlastitom tekstu nagrađenom na 2. natječaju za najbolji dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori režira Mirjana Medojević. U suradnji s Kulturnim centrom „Nikola Đurković“, predstavom  DA-  DA Šekspir, koja uvodi najmlađe u stvaralaštvopoznatog pisca , bit će obilježeno 400 godina od smrti ovog pisaca, kao i 100 godina od nastanka dadaizma. I ovogodišnji festival donijet će i izuzetno kvalitetan i obiman edukativni program, kao i izložbe, koncerte, književne i multimedijalne večeri, ekološke i animirane programe, filmove, instalacije. Izdavanje knjige „Njegoš za djecu - kako rastu veliki ljudi“, u standardnoj i interaktivnoj elektronskoj formi nastavit će prije nekoliko godina započetu izdavačku djelatnost festivala. Po prvi put, kao zaseban segment, prije početka samog festivala, bit će realiziran program „Scena za mlade“, koji će ugostiti kazališno stvaralaštvo mladih iz zemlje i regije. Cilj je da u narednih nekoliko godina „Scena za mlade“, u suradnji s festivalima srednjoškolskog teatra iz regije, preraste u zaseban festival koji će se odvijati pod okriljem Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu.

KotorArt Don Brankovi dani muzike bit će svečano otvoreni 13.7., programom pod nazivom Decenija, kojim se obilježava desetogodišnjica obnavljanja državne neovisnosti, ali i deset godina od smrti don Branka Sbutege, istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog poslenika, koji je i jedan od osnivača KotorArt-a. Program otvaranja, u suradnji s  Muzejom Perast obuhvata izložbu radova Veselina Banjevića pod nazivom Ex Voto, posvećenu uspomeni na don Branka Sbutegu, kao i promociju Sbuteginih sabranih djela. U večernjim satima, na Pjaci sv. Tripuna premijerno će biti prikazan dokumentarni film u produkciji RTCG posvećen don Branku Sbutegi. Na istom mjestu, Festivalski orkestar KotorArt-a, pod dirigentskom palicom maestra Mira Homena, uz soliste čelistu Dmitrija Prokofijeva i sopranisticu Oliveru Tičević izvest će djela Nine Perović, Aleksandra Perunovića i Ive Josipovića. Riječ je o tri svjetske premijere djela koja su, inspirirana opusom don Branka Sbutege, nastala kao porudžbine KotorArt-a. 30. i 31. 7. , na koncertima pod nazivom Miloš Invites, nastupit će gitarista svjetske reputacije Miloš Karadaglić. U okviru suradnje s kompanijom Luštica Bay, prvi koncert bit će održan u sklopu ovog ekskluzivnog kompleksa, a drugi na Ljetnoj pozornici u Kotoru. Dok je Karadaglić do sada na Don Brankovim danima muzike svirao recitale i nastupao s orkestrom, ovaj put će nastupiti u komornom sastavu. Pored njega, kotorskoj publici će se predstaviti još dvoje mladih i svjetski afirmiranih umjetnika, koji također ekskluzivno snimaju za Deutche Grammophon: prvi klarinetista Berlinske filharmonije, Andreas Ottensamer i Ksenija Sidorova “ambasadroka harmonike” kako je naziva kritika.

KotorArt Međunarodni festival klapa Perast obilježit će petnaestu godišnjicu sa 8 vrhunskih klapskih koncerata, koji će se održavati po cijeloj Boki tijekom cijele ljetne sezone, što predstavlja značajno različitu programsku koncepciju u odnosu na dosadašnje festivale. Prvi koncert, kvalifikacije regionalnih ženskih klapa biće održan 1. 7., u Herceg Novom, dok će 2. 7., u Tivtu biti održan kvalifikacioni koncert za muške klape iz regije. Pod pokroviteljstvom Odbora za proslavu 10 godina crnogorske neovisnosti 16. 7., u Kotoru na kvalifikacionom koncertu nastupit će najbolje crnogorske klape, dok će se, također u sklopu obilježavanja desetogodišnjice obnove neovisnosti, 28. 7., u Perastu, u okviru finalnog programa, promovirati jubilarni festivalski CD. Istog dana bit će predstavljen i časopis Lirica br. 4, koji je posvećen Dionisiu de Sarnu San-Giorgu, koji je kod nas poznat kao autor opere Balkanska carica, dok je njegov doprinos u zapisivanju tradicionalnih pjesama u zbirci Uspomene iz Perasta (1896.) manje poznat. Finalni festivalski koncerti odvijat će se u Perastu 29. 7., kada će biti održan koncert Novih klapskih pjesama i mješovitih klapa, dok će publika 30. 7., biti u prilici da čuje najbolje interpretatore ženskih, muških i mješovitih klapa iz Crne Gore i regije. Festival će zatvoriti dva koncerta u kolovozu, koja će u Perastu i Kotoru, pod nazivom Poklon gradu, održati poznata klapska imena. 

KotorArt Kotor APSS, u okviru teme ponovne upotrebe zapostavljenih izgrađenih struktura, osigurat će uvid u svjetsku arhitektonsku praksu i teorijska razmatranja, koja nameću temu ponovne upotrebe kao inteligentan izbor za objekte kulturnog karaktera. Kotor APSS je i važan partner Projekta Solana Ulcinj, koji odgovara na temu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture Izvještavanje sa fronta. Ovom temom umjetnički ravnatelj  Bijenala, čileanski arhitekta Alehandro Aravena želi da pokaže snagu i vitalnost arhitekture kao profesije koja daje prijedloge za sve veće složenosti našeg svijeta, u cilju poboljšanja kvaliteta izgrađenog okruženja i kvalitete života uopće.