Više nego uspješna međunarodna audicija za FOKA 2017. - KotorArt

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. ožujka 2017. - 9:16

Na video audiciju za članove Festivalskog orkestra međunarodnog festivala KotorArt /FOKA/ koja je objavljena u siječnju  prijave je poslalo oko pedeset profesionalnih glazbenih  zainteresiranih za orkestarsko muziciranje i sudjelovanje u ovom značajnom umjetničkom projektu na ljeto 2017. Najveći broj prijavljenih kandidata dolazi iz Crne Gore i zemalja regije: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, dok su ostali zainteresirani kandidati iz Portugala, Mađarske, Turske, pa čak i Jermenije.

Prijavljeni kandidati su najvećim dijelom studenti završnih godina umjetničkih fakulteta ili mladi profesionalni glazbenici, tako da će izabranim glazbenicima iskustvo suradnje s  vrhunskim umjetnicima koji će nastupiti u okviru KotorArt-a ovog ljeta, biti osobito  iskustvo u karijeri. Odluku o sastavu ovogodišnjeg Festivalskog orkestra, komisija na čijem čelu je Roman Simović, vrhunski violinist i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, priopćit će  početkom travnja.

Audicija je bila otvorena za svirače gudačkih instrumenata starije od osamnaest godina, a ove godine je prvi put bila organizirana na internacionalnom nivou. Kao članove Festivalskog orkestra, KotorArt će ugostiti dvadesetoro glazbenika  koji polože audiciju. Oni će u periodu od tri sedmice u srpnju 2017. godine nastupati u okviru Festivala, počevši  od nastupa na tradicionalnom svečanom otvaranju KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13.7. ispred katedrale sv. Tripuna u Kotoru.

Međunarodni festival KotorArt, festival je od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, koji se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Općine  Kotor i UNESCO-a. Kao integralni dio glazbenog programa KotorArt-a, Don Brankovih dana muzike, u Kotoru se svakog ljeta, proteklih dvanaest godina, okupljaju perspektivni regionalni muzičari, koji formiraju FOKA - Festivalski orkestar KotorArt-a. S  preko pedeset koncerata s vrhunskim solistima i dirigentima održanih na raznim lokacijama, od kotorske katedrale do kotorskih pjaca, ovaj sezonski komorni orkestar je pokazao istančan osjećaj za glazbu  raznih epoha, glazbenih stilova i žanrova, s posebnim akcentom na promociji i izvođenju djela suvremenih kompozitora iz Crne Gore i regije. Svojim aktivnostima Festivalski orkestar KotorArt-a komunicira poruku koja je esencija čitavog KotorArt-a: slavlje tolerancije, zajedništva i kulturnog diverziteta kroz glazbu.

KotorArt je najveći i najznačajniji umjetnički festival u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regiji. S preko 1.000 gostujućih umjetnika, preko 250 održanih programa, pred 40.000 posjetitelja u 2016. godini, spada u najveće umjetničke manifestacije u okruženju.

Međunarodni festival KotorArt je najkompleksniji festival umjetnosti u Crnoj Gori, nosi predznak manifestacije od nacionalnog značaja, uživa međunarodni ugled, okuplja velike svjetske umjetnike i, kvalitetom i raznolikošću, privlači najširi dijapazon publike. Osnovne vrijednosti ove složene multiumjetničke manifestacije jesu umjetnička kvaliteta, diversifikacija programa i publike, proširivanje aktivnosti festivala, vremenski i u okviru drugih oblasti. Datira od 2001. godine.