Koncert „Crna Gora, inspiracija“ u crkvi Sv. Duha

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. kolovoza 2016. - 11:10
Autor: 

Na koncertu pod nazivom "Crna Gora, inspiracija" -  Don Brankovi dani muzike predstavit će domaće suvremeno stvaralaštvo. Festivalski orkestar KotorArta pod vodstvom dirigenta Berislava Skenderovića izvest će Malu svitu za gudače Marka Rogošića, Končertino Ivana Brkanovića, Tevbu Senada Gačevića, On a death Aleksandra Perunovića i Gusle Nine Perović. Koncertom, koji se održava u petak, 12. kolovoza, s početkom u 21.30 u crkvi Sv. Duha, Kotor Art će obilježiti desetogodišnjicu neovisnosti Crne Gore.

Sponzor koncerta je Prva banka CG.

BERISLAV SKENDEROVIĆ, dirigent, studirao je klavir i dirigiranjenje na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a potom na Visokoj školi za glazbu u Minhenu. Karijeru je započeo 1974. godine kao dirigent zbora i asistent dirigenta u Srpskom narodnom pozorištu. U isto vrijeme postao je gostujući dirigent Subotičke filharmonije. Prvi međunarodni angažman ostvario je 1979. godine kao dirigent u Minhenskoj operi. Godine 1981. postavljen je za dirigenta Operе Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, da bi 1985. preuzeo poziciju šefa-dirigenta u Simfonijskom orkestru Radio-televizije Sarajevo. Dirigirao je orkestrima kao što su Orkestar Poljskog radija, Litvanski komorni orkestar, Filharmonijski orkestar Meksičkog nacionalnog univerziteta, Simfonijski orkestar Rima. Ostvario je debi u Karnegi holu sa Simfonijskim orkestrom Nove Engleske. Sudjelovao je na brojnim festivalima na jugoslovenskom prostoru, kao i u državama Evrope, Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Kini, Japanu. Bio je umjetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, osnivač i višegodišnji glazbeni  direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

FESTIVALSKI ORKESTAR KOTORART-A osnovan je 2003. godine s idejom da se okupljaju mladi i perspektivni glazbenici regije, kako bi tijekom nekoliko nedjelja pripremali i izvodili odabrane programe, afirmirajući  različite prostore kao mjesta umjetničkih svetkovina. Njegujući ideju zajedništva, ovaj „staggione“ (sezonski) orkestar je, s više od 50 održanih koncerata, pokazao izvanredan i istančan osjećaj za glazbu raznih epoha i muzičkih stilova i žanrova. Poseban akcent u radu orkestra stavljen je na predstavljanje suvremenih kompozitora i novih djela autora iz zemalja iz kojih dolaze i dirigenti. Tako je Festivalski orkestar ostvario veliki broj premijernih izvođenja u našoj zemlji i regiji. Višegodišnji rukovodilac ansambla bila je violončelistica Timea Kalmar, koja je sa svojim gudačkim kvartetom „TAJJ“ činila okosnicu orkestra. 2014. godine tu ulogu preuzimaju članovi gudačkog kvarteta „Il Belpaese“, na čelu s violinistom, ujedno i koncert majstorom orkestra, Arpadom Nađem. Festivalski orkestar KotorArt-a pronosi i poruku, sadržanu u konceptu Festivala u cjelini – slavlje glazbe  kroz toleranciju i razumijevanje.