KotorArt Trio odao počast don Antonu Belanu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. veljače 2020. - 10:02
Autor: 

U prepunoj katedrali sv. Tripuna u Kotoru, održali su koncert Ratimir Martinović (klavir), Aleksandar Tasić (klarinet) i Dmitrii Prokofiev (violončelo). Udruženi u KotorArt Trio, ovi umjetnici su priredili pravo uživanje za sve ljubitelje komorne glazbe.  

Umjetnici su izveli Trio op 11 u B  - duru L. V. Beethovena, Trio op 114 u A- molu J. Bramsa, kao i Trio Pathetique u D -  molu M. Glinke.

Koncert su organizirali Bokeljska mornarica i Festival KotorArt, a u okviru Tripundanskih svečanosti. Koncert komorne glazbe, na inicijativu umjetnika, posvećen je bio nedavno preminulom kotorskom župniku, don Antonu Belanu. 

Prisutnima se obratio Ratimir Martinović, koji je uputio tople riječi za nedavno preminulog don Antona, rekavši da je „bio jedan od rijetko preostalih Bokelja, obrazovan, drag saradnik u razgovorima na mnoge teme, pa tako i one muzičke. Uvijek je podržavao Festival KotorArt, i to ne samo formalno, već suštinski.“ Također, izrazio je da mu je uvijek velika čast i posebno zadovoljstvo nastupati u rodnom gradu, a posebno s dragim kolegama i prijateljima, kakvi su Aleksandar Tasić i Dmitrii Prokofiev.

„Bilo mi je uživanje da muziciram sa svojim prijateljima u Kotoru i u prelijepom ambijentu Katedrale. KotorArt Festival doživljavam kao jednu veoma blisku porodicu i uvijek volim da budem dio tima i dio festivalske atmosfere. Takođe, hvala cijelom timu KotorArta na gostoprimstvu i na prelijepom druženju“, izjavio je Aleksandar Tasić, klarinetist.

„Ogromno mi je zadovoljstvo što sam dio ovog projekta. Važno je napomenuti da je Trio dio Festivala ali i dio Kotora, gdje je sve povezano sa muzikom. Grad koji je toliko povezan sa Venecijom, mjestom gdje je možda i nastala klasična muzika. Zidine Kotora su nam pomogle da jako brzo spremimo program, a specifična atmosfera grada dala je boju Kotora u zvucima našeg ansambla. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što sam svirao sa izvanrednim muzičarima kao što su Aleksandar Tasić, čiji zvuk dopire i do najskrivenijih djelova naše duše i naravno sa Ratimirom Martinovićem, koga svi volimo slušati u solo izvođenjima ali njegov zvuk kamernog muzičara je zaista jedinstven“, izjavio je Dmitrii Prokofiev, violončelist. 

KotorArt Trio je održao svoj prvi koncert u obnovljenom sastavu u katedrali sv. Tripuna u Kotoru, odakle su otišli za Beograd. Planirana je turneja ovog reprezentativnog sastava Festivala KotorArt po regiji i Europi.