Kulturno povezivanje Crne Gore i Hrvatske kroz poeziju

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 24. rujna 2021. - 10:21
Autor: 

Književna večer ,, Međunarodna književno- kulturna suradnja ", održana je sinoć u Hrvatskoj knjižnici ,, Ljudevit Gaj" u Domu kulture ,, Josip Marković" u Donjoj Lastvi te su  promovirane dvije panorame suvremene crnogorske i hrvatske poezije -  Razlog za pjesmu  i Odlazak u stihove koautora dr. sc. Željke Lovrenčić iz Zagreba  i Božidara Proročića sa Cetinja.  

Na početku, gospodin Proročić je izrazio zahvalnost Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća, koji  „ na najljepši način reprezentuje i promoviše sve vrijednosti Hrvata u Crnoj Gori“.

Prof. Veljko Đukanović je prilikom svog obraćanja rekao da je u  panorami  suvremene crnogorske poezije  „Odlazak u stihove“ zastupljen 21 autor te da  prilikom odabira pjesnika priređivači su  prvenstveno vodili računa da u njoj  budu zastupljeni živi pjesnici, bez obzira na godine starosti, koji su se istakli svojim književnim stvaralaštvom.

„Za  sastavljanje bilo kakve antologije, samo po sebi nosi ogroman rizik, za samog priređivača, jer od velikog broja dobrih autora, treba izdvojiti one najbolje, a to nije lak zadatak ni za najveće poznavaoce savremenih pjesničkih kretanja. Zbog toga u njima uvijek mora postojati  i doza subjektivnosti, jer svaki čitalac na svoj način doživljava i prihvata   različite autore i njihovo poetsko izražavanje. Pored nesumnjivog kvaliteta  svih zastupljenih pjesnika priređivač je imao u vidu da u panorami budu zastupljeni autori sa svih prostora Crne Gore, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. Normalno je da ovoliki broj autora ima različite teme i motive, ali ima nešto što im je   zajedničko, a to je slikanje stanja u Crnoj Gori u  proteklih sedamdesetak godina i   razmišljanje kako da se ponašamo na tom čudnom brodu zvanom smisao života. Nadam se da će „Odlazak u stihove“ biti nadahnuće mladim crnogorskim pjesnicima da se i njihovo ime jednog dana nađe u sličnim panoramama crnogorske  poezije“ – ističe prof. Veljović.  

Božidar Proročić  je kazao kako su panorame nastale „kao dio zajedničkog  koautorskog projekta  i  kulturnog povezivanja Crne Gore i Hrvatske. Kultura jeste ono što povezuje naše narode.  Ove panorame predstavljaju one crnogorske i hrvatske autore, koji su utkali  sebe  u najljepše književne i pjesničke domete u Crnoj Gori , ali daleko i van njenih granica. U samim panoramama zbog galaktičkih  riječi samih autora, put ovih panorama  je put beskonačnog ishodišta njenih autora, čija poezija je tako sačinjena da kaže i neiskaživo. Ako dublje uđemo u suštinu poezije autora doživjećemo iskonske poruke, koje će nam biti najljepše svjedočanstvo našeg postojanja i naše budućnosti. Ma koliko da su   pjesnici slobodni svojim rođenjem u nekoj kulturi, izgrađuju svoj popločan stihovima krećući se od bogova ka ljudima, ka blaženstvu poetskog nektara“.

Gospodin Proročić nam je također približio rad dr. sc. Željke Lovrenčić iz Zagreba, koja je kazala da je  mišljenja da se narodi zapravo najsnažnije međusobno povezuju kulturom: „Hrvatska i Crna Gora njeguju višestoljetne kulturne i književne veze, koje su u povijesti bile posebno snažne za  vrijeme duge vladavine dinastije Petrović. Hrvatsku i Crnu Goru danas posebno snažno povezuju i hrvatska zajednica u Crnoj Gori te crnogorska nacionalna manjina u Hrvatskoj".

 Gospođa Lovrenčić  ističe kako je  s kolegom  Proročićem   odlučila dati  svoj kulturni doprinos te na taj način osnažiti  književne i pjesničke veze naših naroda.

„Čitateljima i našoj zajednici u Crnoj Gori predstavljamo suglasje od 40 snažnih poetskih individualnosti i nadamo se da će uživati u ovoj pjesničkoj panorami, u vještini onih koji trenutno obilježavaju suvremenu hrvatsku književnu scenu“ – rekla je na kraju svog obraćanja nazočnima.

Novinarka, pjesnikinja i blogerica   Božica Brkan, koja je također uvrštena u panorami, pročitala je nekoliko svojih pjesama te na taj način dala književnoj večeri poseban pečat.

Među nazočnima su bili i generalna konzulica  Generalnog konzulata RH  u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, kao i  predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Boki kotorskoj  Marija Mihaliček.