Lokalitet „Rimski mozaici” pod upravom OJU „Muzeji” Kotor

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 18. prosinca 2019. - 11:35
Autor: 

Arheološki lokalitet Rimski mozaici, nakon desetogodišnje uprave Turističke organizacije, odlukom Skupštine općine Kotor prešao je pod upravom OJU “Muzeji” Kotor čime su osigurani pravni uvjeti i stručni kapaciteti za objedinjavanje i brigu najvećeg dijela kulturnog i povijesnog nasljeđa s područja kotorske općine.

Ovaj lokalitet ostatak je rimske vile s mozaicima u Risnu iz II. st. nove ere i predstavlja izuzetno značajno kulturno dobro te jedan od najuočljivijih mozaičkih kompleksa iz perioda Starog Rima u Crnoj Gori, ali i širem prostoru.

“Imajući u vidu značaj ovog kulturnog dobra i nesumnjivu potrebu njegove konstantne zaštite i unaprjeđenja uslova za njihovu valorizaciju u svakom pogledu, sasvim je prirodno, čak i iz razloga cijelishodnosti da je pravo upravljanja nad Rimskim mozaicima pripalo Opštinskoj javnoj ustanovi Muzeji“ Kotor, registrovanoj za obavljanje ovakve vrste djelatnosti”, kazala je direktorica ustanove Slađana Mijanović.

Arheološki lokalitet Rimski mozaici imat će status organizacione jedinice OJU “Muzeji” Kotor, u čijem su sastavu Muzej grada Perasta, Kotorski lapidarijum, Galerija solidarnosti, crkva sv. Pavla (multimedijalna izložbena dvorana), dok ustanova čuva, proučava i prezentira i prapovijesne  nalaze iz Male i Velike grude te ostale značajne arheološke predmete.

Stavljanjem objedinjenog kulturnog nasljeđa pod upravu OJU „Muzeji” Kotor potvrđen je višedecenijski ugled ustanove po pitanju očuvanja izuzetno vrijedne baštine, a stvoreni su, jednako tako uvjeti za kvalitetnijom turističkom promocijom našeg kulturnog blaga.