"Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. travnja 2014. - 12:07
Autor: 

Mladi jermenski pijanist i kompozitor Tigran Hamasjan nastupit će večeras u 20 sati u Zbirci pomorskog nasljeđa, u Porto Montenegru. Koncertom u Tivtu, Hamasjan će započeti mini turneju sa svojim američkim trijom, na završnici manifestacije "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori".

Pored Tigrana Hamasjana, u triju sviraju basista Sam Minaie i bubnjar Artur Hnatek. Tigran Hamasjan (1987) rođen je u Jermeniji. U 16. godini preselio se u SAD (Los Anđeles, Kalifornija) sa svojom porodicom. Počeo je svirati u ranom djetinjstvu ,a sa 13 godina imao je prve javne nastupe na europskim festivalima. Kao mlad interesirao se za džez, pokušavajući uključiti tradicionalne melodije svoje zemlje u džez formu improvizacije. Tada je bio inspiriran stvaralaštvom jermenskih kompozitora Arnoa Babajanijana i Aveta Terterijana.

Nakon što je pobijedio na sudjelovanju Instituta ,, Thelonious Monk " 2006. godine, pod supervizijom Herbija Henkoka, otvorila su mu se vrata scena i festivala širom svijeta. Od tada je objavio pet albuma.

- Hamasjan je podjednako izražajan u džezu, klasičnoj muzici, jermenskom narodnom repertoaru, roku, teškom metalu ili avangardi - saopćili su ogranizatori manifestacije "Mjesec poštovanja džeza".