Omaž Danteu ispred Bogorodičinog hrama

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. srpnja 2021. - 10:15
Autor: 

U utorak, 27. 7., s početkom u 22 sata, festival KotorArt organizirao je multidisciplinarnu večer pod nazivom Omaž Danteu, u okviru obilježavanja  godišnjice smrti ovog talijanskog pjesnika, mislioca i vizionara.

Autor, scenarist i redatelj ovog događaja je Antun Sbutega, video montažu je pripremio Stevan Kordić, a sudionici programa su bili i Sara Lakičević, narator, recitatori Dolores Fabian i Joško Katelan, kao i mladi umjetnici, sopranistica Antonia Vučinović i gitarist Vuk Sandić.

Prisutnima se obratio direktor KotorArt- a, Ratimir Martinović koji se posebno zahvalio partnerima ovog programa, Veleposlanstvu Republike Italije u Crnoj Gori, kao i Italijanskom institutu za kulturu iz Beograda. Veleposlanik Republike Italije, Nj.E. Luca Zelioli nije bio u mogućnosti prisustvovati događaju te je poslao video poruku u kojoj je istakao zahvalnost prema „prijatelju Antunu Sbutegi na ovoj inicijativi koja je dodatna potvrda o njegovim bliskim vezama sa Italijom. Kroz ovu vrlo originalnu Danteovu "reinterpretaciju", između ostalog i multimedijalnu, mislim da nas Sbutega želi voditi na putovanje unazad kroz vrijeme, između sjećanja i autobiografije, objašnjavajući nam koliko besmrtno Danteovo djelo dan danas, i nakon vjekova, može da nas usmjeri i promijeni“.

Publika je imala priliku čuti ne samo biografske činjenice o Danteovom životu i djelu, već i osobne misli i prikaz remek djela Božanstvena komedija iz vizure admirala Bokeljske mornarice, redatelja i autora ovog programa, dr. Antuna Sbutege. „Kasnije sam proučio Danteovo djelo na našem i  italijanskom jeziku. Ono me je uvelo u fascinantni poetski univerzum, čije su  teme,  dileme i nade uvijek aktuelne, kao i u svijet teologije, filozofije, kulture, nauke  i politike srednjeg vijeka. Ono je poetska suma evropske civilizacije njegovog vremena i  bitno je uticalo na moju duhovnu i intelektualnu formaciju“,  istakao je Sbutega.

Video montaža pratila je riječi naratora i recitatora dok je glazbeni dio programa obuhvatao djela Baha, Pučinija i Modunje. Omaž se odvijao na platou ispred monumentalne Bogorodičine ckrve na Prčanju, upravo na kom se nalazi bista kotorskog biskupa Frana Uccellinija Tice, koji je 1910. godine postao prvi autor kompletnog prevoda Danteovog remek-djela Božanstvena komedija na srpsko-hrvatski jezik.

„Sinoć smo imali priliku čuti iskrene doživljaje dr Antuna Sbutege u vezi sa djelom Božanstvena komedija kao i likom Dantea Aligijerija. Nadamo se da je publika osjetila ponovnu želje da čita Danteove stihove ovog svevremenog djela i da smo uspijeli prikazati ugrađenost ovog velikog djela i u ovaj prostor i sudbine. Pored programa Omaž Danteu, festival, u okviru obilježavanja 700. godišnjice smrti Aligijerija, organizuje i izložbu Dimitrije i Dante poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, od 05. avgusta u Kotoru“, istakli su iz PR službe Festivala.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Općine Kotor, uz podršku EU Kreativne Europe, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, veleposlanstava Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.