Otvorena izložba „Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. veljače 2020. - 8:13
Autor: 

Općinska javna ustanova „Muzeji” Kotor proslavljajući Dan Muzeja grada Perasta, koji se obilježava u znak sjećanja na njegovo osnivanje 28. 2. 1937. godine, upriličila je izložbu „Papirni novac iz fundusa Muzeja grada Perasta”, koju su pripremile kustosica-povjesničarka Aleksandra Simeunović i konzervator-restaurator mr. Maja Uskoković.

Izložba obuhvata restaurirani papirni novac bogatog fundusa Muzeja grada Perasta, pa posjetitelji se mogu upoznati s dinarom, novčanom monetom Kraljevine SHS i poslijeratne Jugoslavije, hrvatskom kunom, crnogorskim perperom, talijanskom lirom, njemačkom markom te s mađarskim pengom i ruskom rubljom.

Izdvojivši najznačajnije datume mr. Slađana Mijanović naglasila je kako je Muzej grada Perasta postavio temelje suvremene muzejske prakse u Boki kotorskoj.

 “Pored časti i profesionalne obaveze koju imamo pred portretima čuvenih Peraštana – Tripa Kokolje, Matije Zmajevića, Vicka Bujovića, Marka Martinovića i drugih, osjećamo i dodatnu obavezu da svi redom damo svoj doprinos kako bi Muzej grada Perasta i dalje bila muzejska adresa za ponos i vrelo života ovog drevnog grada. Obavezuju svaka dragocjenost ovog Muzeja, svaka umjetnina i bogato peraško i bokeško nasljeđe. Budimo svi dio toga u uvjerenju da radimo dobro i precima i potomcima”, kazala je Mijanović.

 Autorice  izložbe, Simeunović i Uskoković, naglasile su kako papirni uz kovani novac predstavlja vrijednu zbirku muzeja u Perastu  te podvukle kako ga je bilo nužno zaštiti i sprovesti konzervatorsko-restauratorske zahvate.

 Povjesničarka  umjetnosti Pomorskog muzeja Crne Gore Radojka Abramović, otvarajući izložbu, navela je kako ona predstavlja sistematičan rad Aleksandre Simeunović i Maje Uskoković, jer je, dodaje, u iscrpnom, vrlo preglednom katalogu izložbe sa fotografijama papirnih novčanica, pružen „izvanredan materijal o istorijatu papirnog novca, njegovom značaju kao platežnom sredstvu, koje u sebi obavezno nosi nacionalni, društveni i umjetnički koncept“.

“Novac nije samo sredstvo plaćanja, već reprezent jedne države, poput zastave, himne ili markice. Izuzetno mi je drago što je vaš muzej prepoznao ovaj papirni novac, kao vrijednost koju baštini, što ga adekvatno čuva, kao i to što ga je na ovako reprezentativan način predstavio publici”, zaključila je Abramović.

Sredstva za konzervaciju i restauraciju papirnih novčanica iz fundusa Muzeja grada Perasta, na osnovu Programa zaštite kulturnih dobara za 2019. godinu, osiguralo je  Ministarstvo kulture Crne Gore, dok je je u glazbenom programu izložbe sudjelovao Dejan Krivokapić za klavirom.