Otvoreno 20. Osječko ljeto kulture

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 30. lipnja 2020. - 8:42
Autor: 

Projekcijom dokumentarnog flima "20. godina Osječkog ljeta kulture" u režiji Borisa Šepera te koncertom Rade Šerbedžije i "Zapadnog kolodvora" u ponedjeljak je na osječkom Trgu Vatroslava Lisinskog otvoreno 20. "Osječko ljeto kulture". 

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš na otvorenju je zahvalila svima koji su proteklih 20. godina gradili OLJK, "svim ustanovama u kulturi i pojedincima, umjetnicima i svima koji su dali svoje vrijeme, znanje, iskustvo, kreativnosti i entuzijazam u stvaranju ovako lijepe priče o gradu Osijeku, te vjernoj publici koja živi kulturu u Osijeku".

S obzirom na to da se jubilarni 20. OLJK održava u okolnostima epidemije koronavirusa, Gamoš je kazala kako se organizatori strogo pridržavaju svih uputa epidemiologa.

U parteru i na tribini drži se propisani razmak, na ulazu se provodi dezinfekcija ruku, svatko od posjetitelja dobit će zaštitnu masku, i iznimno ozbiljno smo shvatili svoju odgovornost kao organizatori, istaknula je Gamoš.

Redatelj filma Boris Šeper pojasnio je kako autori nisu htjeli napraviti samo klasični presjek predstava i događanja u proteklih 20. godina, već su napravili film koji pokazuje zašto je OLJK bitan za razvoj kulture na ovome području, i koliko utječe na kulturu općenito u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako su u filmu zastupljeni isključivo umjetnici - od kazališnih, multimedijalnih, filmskih te redatelji pojedinih projekata, ocijenivši kako je OLJK iznimno napredovao u 20 godina.

Do 8. srpnja u organizaciji i produkciji Grada Osijeka, a ovogodišnji OLJK  publici će ponuditi 46 programa programa iz područja kazališne, glazbene, koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će se odvijati na 15 lokacija u gradu.

Za organizaciju priredbe Grad Osijek, Ministarstvo kulture i sponzori izdvojili su 1,26 milijuna kuna.

(Hina)