Predavanje dr. sc. Vesne Čučić u Galeriji solidarnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. ožujka 2019. - 11:39
Autor: 

Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj  OJU „Muzeji“ – Kotor organiziraju predavanje  dr. sc. Vesne Čučić , Cenzure i tema žena u XVI. st. u Dubrovniku, u Galeriji solidarnosti, palača Pima u Kotoru, četvrtak, 28.3. u 19 sati.

Vesna Čučić je rođena u Kotoru. U Dubrovniku je završila Gimnaziju i Srednju glazbenu školu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala engleski jezik i književnost, francuski jezik i bibliotekarstvo. Magistrirala na postdiplomskom studiju humanističkih i društvenih znanosti Kulturna povijest istočne jadranske obale na Sveučilišnom centru za postdiplomske studije u Dubrovniku Sveučilišta u Zagrebu. Na Sveučilištu u Zadru doktorirala s temom »Prve tiskare i dubrovačko društvo (1783.-1868.)«.Više godina bila zaposlena u Dubrovačkim knjižnicama (Narodna i Znanstvena knjižnica) i u Državnom arhivu u Dubrovniku. Od 2001. godine na mjestu ravnateljice Dubrovačkih knjižnica do odlaska u mirovinu 2018. U više navrata boravila na međudržavnim stipendijama u Francuskoj (Državni arhiv u Parizu i Nacionalna knjižnica u Parizu). Objavljuje stručne i znanstvene radove u domaćim i stranim časopisima i knjige. Sudjeluje na znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Obnašala funkciju predsjednice Matice hrvatske u Dubrovniku. U 2 mandata obnašala je funkciju člana Glavnog odbora MH u Zagrebu. Trenutno obnaša funkciju člana Predsjedništva Ogranka MH u Dubrovniku, na kojoj je funkciji već više od 2 desetljeća. U suradnji s Bibliotekom i čitaonicom u Kotoru, Knjižarom Karver u Podgorici, dok je bila na čelu Dubrovačkih knjižnica i član predsjedništva MH u Dubrovniku, realizirala je projekt Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige koji je 2011. godine financirala EU u sklopu predpristupnih fondova.

Predavanje Cenzura i tema žene u Dubrovniku u 16. st. se tiče žene, knjige i cenzure u Dubrovniku u 16. stoljeću. Bit će riječi o ženi kao temi književno-filozofskog djela; o raspravi o ženi (querelle des femmes) i njezinoj ulozi; o ženi piscu koja ustaje u obranu žene; o reakciji dubrovačke vlasti na društveno angažiranu ženu i o tome kako je tema o ženi potpala pod udar cenzure. Glavni likovi ovoga predavanja su dvije žene i jedan muškarac u Dubrovniku 16. stoljeća: Cvijeta Zuzorić, Mara Gundulićeva i Nikola Vito Gozze. Svi troje su zanimljivi i ponaosob i u tom tro-zajedništvu. Prvi se put u Dubrovniku žena stavlja u glavni plan. Prvi se put raspravlja o ulozi žene, žena piše o ženi i za nju se zauzima, te sudjeluje u filozofskim raspravama, a sve to velikodušno im omogućuje jedan muškarac, plemić i državnik u Dubrovačkoj Republici. Pratimo i eklatantni primjer cenzure u Republici, zabranu raspačavanja knjige i kompletno povlačenje izdanja iz distribucije, te tiskanje novog cenzuriranog izdanja.