Šest hrvatskih filmova u konkurenciji ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 26. srpnja 2020. - 8:37
Autor: 

Među 49 filmova u ovogodišnjim programima konkurencije Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza, uvršteno je šest hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija.

U kategoriji igranog filma je osam filmova koji se natječu za nagrade - Hrvatsku predstavlja "Mare" Andree Štake, švicarsko-hrvatska koprodukcija kojoj će to biti regionalna premijera.

Svjetsku premijeru na sarajevskom festivalu u konkurenciji dokumentaraca, njih 16, imat će film "Jedna od nas" Đure Gavrana,  koji je trebao biti prikazan prvi put sredinom ožujka na ZagrebDoxu, odgođenom zbog pandemije.

Kategorija kratkog metra predstavit će dva hrvatska filma - "Antiotpad" Tina Žanića, kojemu je to svjetska premijera,  i "Mikrokazeta - najmanja kazeta koju sam ikad vidio", hrvatsko-srpska koprodukcija Igora Bezinovića i Ivanea Pipal, koji ima međunarodnu premijeru.

Natjecateljski program studentskih filmova donosi 15 naslova, a među njima su i dvije svjetske premijere hrvatskih autora - "Angina pectoris" Filipa Mojzeša i "Bez lica" Davida Lušičića.

Nagrade Festivala su Srce Sarajeva za najbolji igrani film (16 tisuća eura), za najboljeg redatelja (10 tisuća eura), za najbolju glumicu i glumca - po 2,5 tisuće eura.

Najbolji dokumentarac dobit će tri tisuće eura, a u toj kategoriji dodjeljuje se i Nagrada za ljudska prava (tri tisuće eura) te Specijalna nagrada žirija (2,5 tisuće eura).

Pobjednički kratki film uz nagradu Srce Sarajeva kvalificira se za Oskare i nominira za Europsku filmsku nagradu te dobiva 2,5 tisuća eura, a studentski tisuću eura.

Na 26. izdanju Festivala u četiri natjecateljske selekcije čak 29 filmova zabilježit će svjetsku, šest međunarodnu, dva europsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Filmove je za festival između njih 750 prijavljenih odabrao selekcijski tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala.

Program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.

 

(Hina)