Ilija Marković 21. u svijetu do 19 godina u klasi Laser Standard

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 03. studenog 2019. - 12:21
Autor: 

Ilija Marković, jedriličar JK Delfin iz Tivta, osvojio je 21. mjesto do devetnaest godina i 61. ukupno na Svjetskom prvenstvu u jedrenju za klasu Laser do 21 godine u konkurenciji 144 jedriličara  iz 45 zemalja svijeta. Prvenstvo je održano u Splitu od 26. 10. do 2. 11. u organizaciji  Jedriličarskog kluba Mornar.

Jedriličarski klub Mornar bio je domaćin mnogih prvenstava u klasi Laser, od Europskog za standarde (2003.), Europskog za radijale (2015.) pa do Svjetskog za standarde  (2017). JK Mornar i grad Split, još jednom su osvojili sve simpatije sudionika i komplimente za domaćinstvo i odličnu organizaciju.  Kako je inače ovaj listopad bio potpuno drugačiji u pogledu vremenskih prilika, tako je na ovoj poznatoj i omiljenoj destinaciji za jedriličare, ovog lsitopada  najveća borba bila sa strpljenjem u čekanju vjetra.

Bila je to nedjelja puna neizvjesnosti i čekanja, što je naporno i za jedriličare i za regatni odbor i za organizatore. Nakon čak četiri dana jedrenja jedna od muških flota završila je dva jedrenja, a druga samo jednu, i jedriličarke su završile samo jedno jedrenje. U petak se po laganom vjetru s ranim startom već u 9 ujuto nastavilo jedrenje. Na kraju petog dana sve flote su konačno imale po dva jedrenja. Pravila Svjetskog prvenstva za klasu Laser do 21 godine predviđaju da se odjedri  dvanaest jedrenja - dva jedrenja dnevno tijekom šest dana. Potrebna su najmanje četiri jedrenja da bi  prvenstvo bilo validno.

Subota je konačno osvanula praćena jakim jugom, dugo očekivanim vjetrom jačine  15 do 19 čvorova, po malo kiše, valovima do metar visine i jakim strujama. Nakon što je u 10 ujutro dat prvi start, jedriličari su odjedrili tri regate po planiranom rasporedu. Cjelokupno prvenstvo obilježio je finalni dan ispunjen izuzetnim jedrenjem kada su jedriličari i jedriličarke pokazali raskoš svojih jedriličarskih vještina.

Prvenstvo je uspješno završeno, najbolje plasiranim jedriličarima dodijeljene su titule šampiona svijeta. Argentinski jedriličar Juan Pablo Cardozo osvojio je titulu šampiona svijeta u klasi Laser Standard U21 i U19 za 2019. godinu, a slijede ga Čileanac Clemente Seguel  i Indijac Vishnu Saravanan. Ialcin Citak TUR ponio je titulu europskog šampiona u klasi Laser Standard, koji je završio na 5. mjestu ukupno i na drugom u konkurenciji U19.

Poljska jedriličarka Viktoria Golebiovska šampion je svijeta u ženskoj olimpijskoj klasi Laser Radial, a za njom na pobjedničkom postolju slijede Ruskinja Valerija Lomachenko, koja je jedrila za Grčku, na drugom mjestu i Ruskinja Mariia Kislukhina  na trećem mjestu.

Svi sudionici ovog svjetskog prvenstva su istinski šampioni, koji su pokazali snagu svoje volje i istrajnost da djeluju i žive u skladu s prirodom.