Milivoj Dukić nakon EP u jedrenju u Poljskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. listopada 2020. - 17:18
Autor: 

Europsko prvenstvo u jedrenju u jedrenju za olimpijsku klasu Laser održano je u Gdanjski, Poljska, od 6. do 13. 10. 2020. Milivoj Dukić, jedriličar iz Crne Gore, koji je dva puta sudjelovao  na Olimpijskim igrama, a ima osnova da se nada plasmanu za Tokio, uspio je poslije tri dana kvalifikacija da se plasira u zlatnu grupu, a na kraju je završio na sjajnom 42. mjestu.

Dukić je pokazao da je konkurentan najboljim jedriličarima Europe, dva puta je tijekom natjecanja bio među deset najboljih (4.10), pa s mnogo optimizma i entuzijazma može  nastaviti pripreme za kvalifikacionu regatu za Olimpijske igre.

 “Ostvario sam primarni cilj na Evropskom prvenstvu u Gdanjski. Stigao sam do zlatne grupe i na kraju osvojio 42. mjesto. Imao sam dosta oscilacija na regatnom polju, nisam uspio da se snađem u situacijama kada je duvao laganiji vetar. Međutim, posljednjeg dana takmičenja sam jedrio zaista dobro, pa se zadovoljan vraćam iz Gdanjska, odlučan u namjeri da nastavim sa što jačim radom, kako bi se navikao na uslove jedrenje kada je vetar slabiji, kako bih popravio perfomanse i kako bi maksimalno spreman dočekao kvalifikacionu regatu za Olimpijske igre. Hvala svima na podršci, idemo dalje”, poručio je Milivoj Dukić član Jedriličarskog kluba Jugole Grakalić iz Herceg Novog.

 Nažalost, zbog nedostatka financijskih sredstava, na prvenstvu nisu sudjelovali  jedriličari JK Delfin iz Tivta, Marković u Standardu i Jončić i Andjelić u Radialu.

 Poslije šest dana velikih borbi u olimpijskim klasama, Laser Standard i Laser Radial, podijeljene su i medalje, a najviše razloga za slavlje su imali Britanci. Zlato je u klasi Laser Standard pripalo Eliotu Hansonu, srebro Majku Beketu, a bronca Lorencu Brandu Kijavariniju (svi iz Velike Britanije), koji je imao isti broj bodova kao Filip Jurišić, ali je dva puta prvi prošao kroz cilj, a Jurišić koji je član Mornara iz Splita jednom.

Zlatnu medalju u klasi Laser Radial, osvojila je fenomenalna Marit Baumaster iz Holandije, srebro je pripalo Ana Mariji Rindom iz Danske, a bronca Agati Barvinskoj iz Poljske.

 

Od jedriličara iz regije, Filip Jurišić se na kraju morao da se zadovolji četvrtim mjestom, Tonči Stipanović je sa kote 42, stigao do devetog mjesta, a Slovenac Žan Luka Zelko 49. Mladi i talentirani Hrvati, Božidar Golubić i Alek Cvinar, odnosno Slovenac Liam Orel nisu uspjeli da stignu do zlatne grupe, šampionat su završili u srebrnoj, ali su stekli kapitalno iskustvo za iskušenja koja ih očekuju u narednom periodu.