Falkuša zvijezda u Norveškoj

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. srpnja 2014. - 13:18

Falkuša, legendarni komiški ribarski brod, upravo plovi u norveškim vodama, odnosno u moru kod Osla. Komiška gajeta, osebujno plovilo jedinstvene ljepote i zadivljujućih sposobnosti, kojemu opstanak duguju generacije Komižana, dobilo je čast da zajedno s dva tradicionalna vikinška broda drakara povede regatu u kojoj sudjeluje 300 povijesnih plovila iz čitavoga svijeta. Kako javljaju iz Ministarstva turizma posredstvom Hine, u Oslu su započele višednevne svečanosti obilježavanja 200 godina Kraljevine Norveške čemu pridonosi i Hrvatska sa komiškom ribaricom falkušom, te izložbom fotografija na platnu fotografa Ive Pervana o komiškoj regati ˝Rota Palagruzona˝.
˝Zadovoljan sam. Kao da je bilo jučer kada smo prije gotovo 20 godina otišli na Svetac ubrati drvo za izgradnju prve replike falkuše. Tada su svi mislili da smo ludi. Ali ako želiš učiniti nešto ozbiljno, moraš biti malo lud. Falkuša je pozvana u Norvešku, uskoro idemo tamo˝, kazao nam je na komiškoj rivi Joško Božanić, voditelj udruge Ars Haleiutica i jedan od idejnih začetnika oživljavanja falkuše, uoči ovogodišnje Rote palagruzone, regate tradicionalnih plovila od Komiže do Palagruže.
To se i desilo: danas će Božanić u Oslu među brojnim uzvanicima, povjesničarima pomorske tradicije i drugima održati predavanje o falkuši koju je Forbundet Kysten, norveška institucija za zaštitu maritimne kulture, nazvala ni manje ni više nego: ˝najatraktivnijim svjetskim povijesnim brodom˝.
Kako će kad-tad falkuša dobiti takvu laskavu titulu znao je i vjerovao Joško Božanić, koji nam je na Salamandriji, uzvisini iznad palagruškog Velog žola, nakon završetka ovogodišnje Rote kazao kako od puta u Norvešku očekuje – jako puno.