Iz prodaje se povlače figure likova iz serije "Na putu prema dolje"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. listopada 2014. - 10:13
Autor: 

Američki lanac trgovina igračkama "Toys 'R' Us" povlači iz prodaje kontroverznu liniju akcijskih figura likova iz serije "Na putu prema dolje" (Breaking Bad) - dilera i glavnog kuhara metamfetamina Waltera "Heisenberga" Whitea i njegovog pomoćnika Jesseja Pinkmana, piše časopis Rolling Stone.

Figurama su u rukama "dodaci" poput pištolja, vreće s novcem i plavičasti kristali metamfetamina koji se mogu postaviti u drugu ruku.

Odluka o povlačenju uslijedila je nakon ogromne pozornosti javnosti koju je zadobio protest jedne floridske mame koja je smatrala neprikladnim da se takve figure prodaju u dućanu u kojem su većina kupaca djeca.

"Recimo da su akcijske figure uzele "neodređen odmor", rekla je glasnogovornica lanca "Toys 'R' Us" Kathleen Waug za NBC News.

No, takav potez označava drastičan zaokret od tvrtkinog prethodnog stava. Naime, trgovac je nekoliko dana prije u priopćenju napomenuo da je na "pakiranju proizvoda jasno istaknuto da su predmeti namijenjeni starijima od 15 godina" te da se "igračke nalaze na posebnom odjelu akcijskih figura za odrasle".

Susan Schrijver pokrenula je prošli tjedan online peticiju putem koje je sakupila više od 9000 potpisa za to da se akcijske figurice izbace iz trgovačkog lanca.

Unatoč tome što je i sama fan serije, smatrala je da bi figure mogle imati loš utjecaj na djecu.

"Riječ je se o drogi, a prodajete je u trgovini igračaka za djecu", rekla je Schrivjer za jedan televizijski kanal. "Djeca oponašaju akcijske figure. Želite li svoje dijete u narančastom (zatvorskom) odijelu?, upitala je.

Na cijeli slučaj reagirao je i Bryan Cranston, glumac koji je utjelovio lik Waltera Whitea u seriji. On je na svom twitter profilu napisao da će u znak protesta zapaliti sve figure "Floridske mame".

Serija "Na putu prema dolje" prati Waltera Whitea, teško bolesnog profesora kemije koji zajedno s bivšim učenikom Jessijem Pinkhamom (Aaron Paul) pokreće proizvodnju i prodaju droge kako bi osigurao novac obitelji prije nego umre od karcinoma. Široko prihvaćena od publike, tijekom pet sezona prikazivanja imala je 58 nominacija i 29 osvojenih Emmyja.