Izložba "Put za Europu/Hoću govoriti o ratu" otvara se večeras u Klovićevim dvorima

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. rujna 2014. - 11:12
Autor: 

Izložba "Put za Europu/Hoću govoriti o ratu", koja putem radova suvremenih umjetnika iz regije propituje što je u smislu identiteta te ispreplitanja osobnog i političkog donijelo proteklo stoljeće ratova, otvara se večeras u Galeriji Klovićevi dvori, a njome se obilježava stota obljetnica početka Prvog svjetskog rata.

Zagrebačka izložba dio je projekta Kulturnog centra Beograda, zamišljenog kao niz izložbi suvremene umjetnosti čiji se sadržaj i oblik mijenjaju ovisno od konteksta i prostora. Nije riječ o putujućoj izložbi, nego o nizu svojevrsnih stanica vizualnog istraživanja na teme principa, osobnog i kolektivnog identiteta, odnosa između političkog i osobnog, između povijesti i života u proteklih stotinu godina. Autorice i kustosice projekta su Mia David i Zorana Đaković Minniti.

Pripremajući izložbu uvidjeli smo da je ta tema i nakon sto godina škakljiva, projekt je otvorio stare rane i pokazalo se da neke stvari podrazumijevamo same po sebi iako ne bismo trebali, već bismo trebali sjesti i o njima razgovarati, napomenula je Mia David.

Zorana Đaković Minniti rekla je kako su se radovi za izložbu birali po tome koliko se uklapaju u koncept, pozvani su autori koji se u svom radu bave pitanjem ratova, što neminovno vodi do toga da se, ovisno o sredini u kojoj se izložba postavlja, oblikuje sadržaj postava i otvara dijalog o toj temi.

Po riječima kustosica, "Put za Europu" ne daje odgovore nego pita umjetnike, sociologe, pisce, povjesničare, arhitekte i pojedince tko smo mi, gdje pripadamo i kako nas je ovo stoljeće ratova oblikovalo, a kao i uvijek, za naći odgovore će svatko morati uložiti vlastiti napor. Vjerujemo da je i izložba u Zagrebu jedan korak dalje u promišljanju stogodišnjeg gnjeva koji preživljava širom Europe, a činjenica da je riječ o zajedničkoj inicijativi kulturnih institucija Srbije i Hrvatske govori u prilog toj ideji, istaknule su.

Izlažu Radoš Antonjević, Janko Baljak, Boogie, Lana Čmajčanin i Adela Jurišić, Uroš Đurić, Ivan Grubanov, Ibro Hasanović, Siniša Ilić, Aleksandar Jestorvić – Jamesdin, Dejan Kaludjerović, Srđan Keča, Marko Lulić, Vladimir Miladinović, Mladen Miljanović, Ana Nedeljković i Nikola Majdak ml., Darinka Pop – Mitić, Milica Tomić, te iz Hrvatske Nemanja Cvijanović i Vlatka Horvat. Razgovor s njima održat će se u petak, 5. rujna.

Izložbe projekta dosad su realizirane u Beču, pod nazivom "Put za Europu - S Principom ili bez njega"), Subotici (Put za Europu – s herojima i svjedocima) i Sarajevu ("Put za Europu – Mir, mir, mir..."), a planiraju se i postaviti u Berlinu i New Yorku. Transkripti svih izložbi će zajedno s umjetničkim intervencijama biti objavljeni u završenoj publikaciji.

Izložba je ostvarena uz potporu hrvatskog i srpskog ministarstva kulture, Grada Beograda, Galerije Klovićevi dvori i Kulturnog centra Beograda, a bit će otvorena do 26. rujna.